Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YÖK, yapay zeka alanına yeni bölümler ve etik mevzuatı getiriyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, akademide “yapay zeka etik düzenlemesi” hazırlığına dair bilgiler verdi.

Yapılan açıklamada, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme kılavuzunda, “bilişim teknolojileri” ve “yapay zeka” alanlarında 10’a yakın yeni programa yer verileceği ifade edildi.

Özvar, yapay zekanın üniversitelerin eğitim, araştırma, geliştirme ve sosyal hizmet faaliyetlerinde etkili olacağını vurgulayarak, toplumun yapay zeka alanındaki uygulamalardan yararlandığını belirtti. Yapay zekanın hızla ilerlediğini ve kabul gördüğünü ifade eden Özvar, Yükseköğretim Kurulu gündeminde önemli bir konu haline geldiğini belirtti.

Özvar, yapay zeka üzerine akademik etik yönetmeliği çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde üniversitelerin yapay zeka uzmanları ve hukukçularla bir araya gelerek akademik etik programını açıklayacaklarını belirtti. Yapay zeka kullanımının etik ve ahlaki çerçevesinin önemine vurgu yaparak, bu alanda belirli kuralların teşvik edilmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Yapay zekanın lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kullanımını desteklemek amacıyla yapay zeka etik mevzuatını bütün üniversitelere şamil kılacaklarını açıklayan Özvar, adaylara “bilişim” ve “yapay zeka” ağırlıklı programları tercih etmelerini tavsiye etti.

Yapay zekanın meslekler üzerinde etkilerine değinen Özvar, önümüzdeki yıllarda yapay zeka ve bilişim teknolojileri alanında yeni programlar açacaklarını belirtti. Programların güncellenmesiyle iletişim ve bilişim teknolojilerinin önemine vurgu yapan Özvar, bu alanlara yönelik derslere daha fazla yer verileceğini ifade etti.

Üniversite programlarının güncellenmesinin istihdam odaklı bir anlayışı yerleştirmeyi amaçladıklarını belirten Özvar, geçen yıl açılan “web tasarımı ve kodlama” programının yüzde 100 doluluk sağladığını ve başarı sıralamasının yüksek olduğunu paylaştı. Gelecek dönemde açılacak yapay zeka programlarına ilişkin detayları kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.