Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altıncı Hastalık nedir?

“Altıncı hastalık” terimi, çocukluk

Altıncı hastalık” terimi, çocukluk çağı hastalıkları arasında kabul edilen ve genellikle belirgin belirtilerle seyreden bir grup hastalığı tanımlar.

Bu hastalıklar genellikle viral enfeksiyonlardır ve çocukların büyüme döneminde sıkça görülür. Altıncı hastalık olarak adlandırılan hastalıkların başında “Roseola infantum” gelir.

Roseola infantum, genellikle altı ay ile iki yaş arasındaki çocukları etkileyen bir virüs nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık, yüksek ateşin ani bir şekilde ortaya çıkmasıyla başlar. Ateş birkaç gün sürdükten sonra ateş düşer ve ardından karakteristik kırmızı döküntü ortaya çıkar. Hastalık genellikle hafif seyreder ve komplikasyonlara neden olmaz.

Altıncı hastalık terimi, zaman içinde farklı bağlamlarda kullanılabilir, bu nedenle belirli bir durum hakkında daha fazla bilgi almak için çocuk sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir.

Altıncı hastalık belirtileri nelerdir?

Hastalık mikrobun alınmasından sonra 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkar. Yüksek ateşle başlar ve birkaç gün yüksek ateşle seyreder. Ateşin düşmesi ile vücutta döküntüler başlar. Döküntüler pembe renklidir, gövdeden başlayıp kollara yayılır. Bazen yüzde de olabilir. Tek tektir, birleşmeye meyilli değildir.  Döküntüler hastalığın başlangıcından itibaren 2- 3 gün içinde kaybolmaya başlar ve kalıcı izler bırakmaz.

Altıncı hastalığın en önemli bulgusu: Döküntülerin çıkmasından önce görülen yüksek ateştir, 39 -39.5 dereceye yükselebilir. Ateş 2-3 gün sürer ve aniden düşer. Hastalığın en ciddi komplikasyonu ateşin aniden düşmesi ile bazı çocuklarda havalenin görülebilmesidir.

Bazı çocuklarda huzursuzluk, burun akıntısı, öksürük, eller ve ayaklarda hafif morarma görülebilir. Hastalık bazen kan tablosunda değişiklik yapabilir. Bu nedenle takip edilmesi gerekebilir.

Sıralayacak olursak 6. Hastalığın belirtileri aşağıdaki gibidir:

– Yüksek ateş,

– Ciltte döküntü,

– Boyundaki lenf bezlerinde şişlik,

– Hafif boğaz ağrısı,

– Öksürük,

– Burun akıntısı,

– Huzursuzluk

– İştahsızlık

– Göz kapaklarında şişme

– Hafif ishal

Altıncı hastalığı geçiren çocuklar ömür boyu bağışıklık kazanır.  Hastalık boyunca yüksek ateş görülmesi aileleri endişelendirir. Bu durum gereksiz antibiyotik kullanımına sebep olabilir. Bu nedenle teşhis edilmesi önemlidir.

Altıncı Hastalık Tedavisi

Altıncı hastalık, genellikle spesifik bir antiviral tedavi gerektirmeyen iyi seyirli bir hastalıktır. Ateşli havale riski nedeniyle ateş düşürücü ilaçlar ile ateş kontrol altına alınmalıdır. Ilık duşlar aldırmak ateş kontrolünü sağlarken, aynı zamanda çocuğun yaşam konforunu arttırır.