Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Düzce’de tarihi aslanlı mozaik bulundu

Düzce‘de bulunan Prusias ad

Düzce‘de bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, “Dionysos Kült Mekanı”nı yansıtan aslanlı mozaik keşfedildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan bu yeni eser, antik dönemin kült alanlarına dair önemli bilgiler sunuyor.

Kazı ekibi, antik kentin tiyatro bölgesindeki portikoya bağlı bir yapı içerisinde aslanlı mozaikle karşılaştı. Duvar ölçüleri yaklaşık olarak 4,51×6,42 metre olan odanın iç duvarları kalın bir harç tabakası üzerine mermer plakalarla kaplı ve dikdörtgen planlı olarak belirlendi. Mozaik, ince işçilikle yapılmış beyaz, mavi, sarı, yeşil ve kahverengi renklerdeki tesseralardan oluşuyor ve geometrik desenlerle süslenmiş.

Uzmanlar, odanın içinde bulunan davul ve flüt betimlemeleriyle diğer eserlerin, bu alanda Dionysos Kült Mekanı olarak adlandırılan bir alanı temsil ettiğini düşünüyor. Bu önemli keşif, bölgedeki antik dönem kültürüne ve sanatına dair daha fazla anlayış sağlıyor.

Düzce Valisi Selçuk Aslan ve Belediye Başkanı Faruk Özlü, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda bulgunun Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan nadir bir mozaik olduğunu vurgulayarak, bölgedeki kazı çalışmalarının önemine dikkat çektiler.

Düzce'de tarihi aslanlı mozaik bulundu