Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köpek otu nedir? Neye iyi gelir?

Köpek otu bitkisi, yaygın

Köpek otu bitkisi, yaygın olarak köpek soğanı ve tükürük otu adlarıyla bilinen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. İlkbaharın sonlarına doğru 10 – 30 cm kadar boylanarak beyaz çiçekler açar.

Bu bitki, içerisinde C vitamini, saponinler, nişasta, müsilaj ve zehirli glikozitler gibi bileşenleri barındırır. Ancak, yüksek dozda alındığında zehirleyici etkiler gösterebilir.

Halk arasında “Yalancı ısırgan” ve “Leylim otu” olarak da bilinen köpek otunun birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar arasında güçlü bir ekspektoran içermesi, bronşit, astım, balgam, göğüsten gelen öksürükler, soğuk algınlıkları, boğmaca öksürükleri, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tifo ateşi ve hafakanlara iyi gelmesi bulunmaktadır.

köpek-otu nedir 1

Köpek otu faydaları nelerdir?

Köpek otunun iştah açıcı özelliği olduğu, kalp bozuklukları ve kalp hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Ayrıca, sinir hastalıkları ve psikolojik sorunlarda sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olduğu ifade edilmektedir.

Uyku problemleri yaşayan kişilere düzenli kullanımda verimli bir uyku düzeni sağlayabilir. Ayrıca, soğuk algınlığı, öksürük ve balgam gibi rahatsızlıkları hafifletebilir.

Köpek otu yenmez genellikle toplanıp kurutularak çayı yapılır veya ezilerek yemeği hazırlanır. Ezilerek krem haline getirilmesi durumunda, hayvan ısırıklarında vücudun iltihaplanmasını engelleyebilir.

Ayrıca, kurutulmuş köpek otu çayının içilmesi, astım, bronşit, grip gibi hastalıklara iyi gelebilir.

Ancak, herhangi bir bitki veya takviye kullanmadan önce uzman bir sağlık profesyoneli ile danışmak önemlidir.