Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gastroenteroloji nedir? Ne ile ilgilenir?

Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıkları

Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bir uzmanlık dalıdır.

“Gastro” kelimesi mide ve bağırsakları, “entero” kelimesi ise bağırsakları ifade eder. Gastroenterologlar, sindirim sistemi organlarındaki (mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreas) rahatsızlıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan doktorlardır.

Gastroenteroloji ne ile ilgilenir?

  1. Mide Hastalıkları: Gastroenterologlar, mide ülserleri, gastrit (mide iltihabı), mide kanseri gibi mide hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenir.
  2. Bağırsak Hastalıkları: İnce ve kalın bağırsaklardaki hastalıkları, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, irritabl bağırsak sendromu gibi durumları tanılar ve tedavi ederler.
  3. Karaciğer Hastalıkları: Gastroenterologlar, karaciğerin çeşitli hastalıklarını, siroz, hepatit, karaciğer yağlanması gibi durumları teşhis ve tedavi ederler.
  4. Safra Yolu Hastalıkları: Safra kesesi ve safra yollarındaki rahatsızlıkları inceleyerek, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları gibi durumları ele alırlar.
  5. Pankreas Hastalıkları: Pankreasın iltihaplanması (pankreatit), pankreas kanseri gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenirler.
  6. Gastrointestinal Kanamalar: Sindirim sistemi organlarından kaynaklanan kanamaların teşhis ve tedavisi ile ilgilenirler.
  7. Endoskopik İnceleme: Gastroenterologlar, endoskop adı verilen esnek bir tüp aracılığıyla mide ve bağırsaklara bakarak tanı koyabilir ve bazı tedavileri uygulayabilirler.

Gastroenterologlar genellikle iç hastalıkları alanında uzmanlaşmış doktorlardır ve ek eğitim alarak sindirim sistemi hastalıkları konusunda uzmanlaşırlar. Hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, sindirim sistemi sağlığı açısından önemlidir, ve bu noktada gastroenterologlar kritik bir rol oynarlar.