Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretim düşünce kakao fiyatları zirve yaptı

Emtia piyasasında dalgalanmalar devam

Emtia piyasasında dalgalanmalar devam ediyor ve gıda emtialarının içinde üretimin düşmesi, kakao fiyatlarını arz endişeleriyle yükseltti.

Batı Afrika bölgesindeki üretim görünümü nedeniyle kakao vadelileri ton başına 4 bin doları aşarak, 1978’den bu yana New York piyasasında en yüksek seviyeye ulaştı.

Kakao vadelileri ton başına 45 yıl sonra ilk kez 4 bin doların üzerine çıktı.

Yüzde 50’yi Aşan Fiyat Artışı

Bu yıl fiyatlar yüzde 50’yi aşan bir artış gösterdi. Fildişi Sahili ve Gana gibi en büyük kakao üreticilerinde geçen yıla göre düşük olan hasat, kakaoda arz açığı endişelerini artırdı.

Üretimdeki arz açığını toparlamak mümkün olmayabilir. ADM Investor Services Inc. analistleri, son değerlendirmelerinde piyasanın 2023/24 sezonu için üretimdeki arz açığını önleyecek kadar toparlanacağına ikna olmadığını belirtiyor.

Üretim düşünce kakao fiyatları zirve yaptı

El Nino Kasırgası Tehlikesi

Arz tarafındaki olumsuz durumun El Nino kasırgasının kakaoda önemli üretim bölgelerini etkilemesi nedeniyle bir süre daha etkili olabileceği bekleniyor. Analistler, bu durumun üst üste üçüncü arz açığı dönemine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Atıştırmalık Sektöründe Etki

Atıştırmalık sektörünün önemli girdilerinden biri olan kakaoda fiyatların artması, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin tarifelerini etkileyebilir.