Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Obezite ve stresin olumsuz etkilerini azaltmak için sanat terapisinin önemi

Güzel Sanatlar ve Tasarım

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Eda Öz Çelikbaş, obezite ve stresin negatif etkilerini azaltmak için sanat terapisinin kullanılabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Çelikbaş, 2012 yılından bu yana sanat terapisi alanında çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Avrupa ülkeleri ile işbirliği içinde çalışmalar yaptığını söyleyen Çelikbaş, sanat terapisinin kavramsal olarak 1942’de literatüre girdiğini açıkladı. Ayrıca, özellikle Avrupa ve ABD’de sanat terapisinin önemli bir konu haline geldiğine dikkat çekti.

Çelikbaş, “Gelecekte karşı karşıya kalacağımız iki büyük sorun, stres ve obezite. Avrupa, bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor çünkü hazır tüketim çok yaygın. Türkiye’de organik tüketim daha yaygın olsa da, hazır tüketim ürünleri kullanımı arttıkça benzer sorunlarla karşılaşabiliriz. Sanat terapisi, gelecekte stresle başa çıkmada büyük bir rol oynayabilir.” şeklinde konuştu.

Obezite ve stresin olumsuz etkilerini açıklayan Çelikbaş, “İnsanlar hızlı yaşamı tercih ediyorlar. Teknoloji hızla gelişiyor. Sanat terapisi tek başına tüm sorunları çözecek bir çözüm değil, ancak disiplinler arası işbirliği gerekiyor. Örneğin, obezite ile mücadele için beslenme ve diyetetik alanındaki uzmanlarla işbirliği yapmalıyız. Sanat terapisi, okullarda da müfredata dahil edilmelidir. Yetişkin eğitimi ve ömür boyu öğrenme programlarına sanat terapileri de eklenmelidir. Üniversitelerde sanat terapisi birimleri kurulmalı ve medikososyal ve psikososyal merkezler yaygınlaştırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Çelikbaş ayrıca, sanat terapisi konusunda derneklerin kurulması ve uluslararası düzeyde Avrupa ve ABD’deki federasyonlar ve derneklerle işbirliği yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Türkiye’de sanat terapisi eğitimi veren lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının oluşturulması da önemli bir adım olacaktır.