Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Taşikardi olarak da bilinen

Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140’ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.

Kalp çarpıntısı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve bu nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İşte kalp çarpıntısına neden olabilecek bazı yaygın etkenler:

Stres ve Anksiyete:

Stres, kaygı ve panik ataklar, kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu durumlar vücudun “savaş ya da kaç” tepkisini tetikleyebilir ve kalbin daha hızlı atmasına neden olabilir.

Egzersiz:

Fiziksel aktivite sırasında kalp daha hızlı atar. Bu normal bir fizyolojik tepkidir.

Kafein ve Nikotin:

Kafein içeren içecekler (kahve, çay, enerji içecekleri) ve nikotin (sigara) kalp çarpıntısına neden olabilir.

Alkol:

Aşırı alkol tüketimi kalp ritim bozukluklarına yol açabilir.

Yüksek Tiroid Hormonları:

Hipertiroidizm adı verilen bir tiroid hastalığı, kalp çarpıntısına neden olabilir.

İlaçlar:

Bazı ilaçlar, özellikle de bazı dekonjestanlar, astım ilaçları ve zayıflatıcılar, kalp çarpıntısına yol açabilir.

Elektrolit Dengesizlikleri:

Vücuttaki elektrolitlerin (örneğin potasyum ve magnezyum) dengesizliği, kalp ritim bozukluklarına ve çarpıntılara yol açabilir.

Kalp Hastalıkları:

Kalp çarpıntısının ciddi nedenleri arasında aritmi, koroner arter hastalığı ve diğer kalp sorunları bulunur.

Kafein ve Nikotin:

Kafein içeren içecekler (kahve, çay, enerji içecekleri) ve nikotin (sigara) kalp çarpıntısına neden olabilir.

Diğer Sağlık Sorunları:

Diyabet, yüksek tansiyon, anemi, ateş ve bazı enfeksiyonlar da kalp çarpıntısına yol açabilir.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Çarpıntı hissi genelde kendisini göğüs bölgesindeki güçlü vurular ile gösterir. Beraberinde genelde nefes açlığı olur. Ani gelişen hızlı atımlar genelde kuş kanatları yada kelebek kanat çırpması şeklinde ifade edilir. Göğüste baskı hissi oluşabilir. Uzun süren yüksek hızlı çarpıntılar tansiyonu düşürerek halsizlik, baş dönmesi yapabilir. Düzensiz atım şeklinde gelen çarpıntı ataklarında ise genelde göğüs üzerinde sert vuru ve sonrasında boşluk hissi tarif edilir. Kişiler kalbin durmasından korkar. Peş peşe gelen ek atımlarda göğüs ağrısı hissedilebilir.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Aritmi sorunları çok çeşitlidir. Bazıları yaşamı tehdit eder seviyede olabilir. Bu nedenle kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusu, bu sorunu yaşayanların ortak merak noktasıdır. Ancak tedavi için aritmi hastası çok dikkatli şekilde incelenmeli ve varsa aritminin esas nedeni ortaya konularak, tedavi süreci buna göre planlanmalıdır. Kalp çarpıntısı (aritmi) teşhis edilirken şu tetkikler yapılmalıdır:

EKG: Kalp çarpıntısı şikayetiyle başvuran herkese çekilen kalp grafisidir. Ancak EKG’nin normal olması bireyde kalp ritmi bozukluğu olmadığı anlamına gelmez. Çünkü çarpıntı çoğu zaman kısa sürdüğü için anlık çekilen EKG, normal değerler gösterebilir. Bunun için EKG’nin dinlenme ya da efor esnasında çekilmesi gerekir.

Kan tahlilleri: Kan seviyeleri, tiroid hormonları ve elektrolit seviyeleri kontrol edilir.

Ekokardiyografi: Ultrason cihazı ile kalbin incelenmesidir. Kalp kapaklarının durumu, pompalama fonksiyonları ve kalbin çalışma oranı kontrol edilerek, çarpıntıya nede olan durumlar araştırılır.

Holter: Birtakım ritim bozukluklarının tespit edilebilmesi için kişinin kalp ritmini kaydeden cihaza holter adı verilir. Genellikle 24 saat ile 72 saat boyunca kalp ritmi kaydedilir. Kaydın yorumu uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

Olay kaydedici: Kalp çarpıntısı çok nadir görülen kişilerde holter kullanmak tanı koymak için yeterli olmayabilir. Çünkü belirlenen süre boyunca çarpıntı gelişmeyebilir. Bu gibi durumlarda kişide 2-3 hafta boyunca takılı olan ve çarpıntı anında cihazdaki düğmeye basılmak suretiyle kayıt alınmasını sağlayan bir cihaz takılıdır. Daha uzun aralıklarda görülen çarpıntıların tanısının konulmasında tercih edilir.

Kalp çarpıntısı kalp krizine neden olur mu?

Kalp çarpıntısı kalp krizinin belirtilerinden biridir. Ancak tek başına olan kalp çarpıntıları kişinin kalp krizi geçirdiğinin bir işareti olmaz. Kalp krizi olgularında çarpıntının yanı sıra yoğun kaygı hali ve şiddetli bir göğüs ağrısı eşlik eder.

Ne eksikliği kalp çarpıntısı yapar?

Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir.

Kalp çarpıntısı sorununuz varsa veya endişeli hissediyorsanız, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Doktorunuz, belirli nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi önermek için muayene, tıbbi geçmiş ve gerekirse testler yapabilir. Unutmayın ki kalp çarpıntısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğinden, uzman tavsiyeleri önemlidir.