Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için denizleri karış karış tarıyor

Türkiye‘nin enerji bağımsızlığını artırmak

Türkiye‘nin enerji bağımsızlığını artırmak amacıyla faaliyet gösteren Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, yeni görevler için Trabzon Limanı’nda bakım ve hazırlık süreçlerini tamamlıyor.

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak amacıyla sismik arama çalışmaları yapmaktadır. Gemiyi diğer deniz filosu üyeleri olan MTA Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemileri desteklemektedir. Gemi, Türkiye’nin enerji kaynaklarına dair verileri toplamak için çalışmalarını denizlerde sürdürmektedir.

Bu yıl hedeflenen alan 10,600 kilometrekareye ulaşacak şekilde 10,600 kilometrekarelik alanı tarayarak enerji kaynaklarını araştırmaktadır. Gemi, Sakarya gaz sahasında doğalgaz keşif çalışmalarına da katkı sağlayarak Kastamonu, Ünye ve Fatsa lokasyonlarını incelemiştir.

barbaros
barbaros

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, 2012 yılında hizmete alındıktan sonra farklı kurumlar bünyesinde faaliyet göstermiş, ancak 2018’den itibaren Turkish Petroleum International Anonim Şirketi’ne dahil edilerek faaliyetlerine devam etmiştir.

Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda 5 yıl içinde Akdeniz ve Karadeniz’de 50 bin kilometrekareden fazla alanı tarayarak önemli bilgilere ulaşmıştır. Şu anda Doğu Karadeniz’de sismik arama görevini sürdüren gemi, sonraki faaliyetlere hazırlık ve bakım çalışmaları için Trabzon Limanı’nda bulunmaktadır.

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, denizin 8 bin metre altındaki jeolojik yapıları inceleyebilme yeteneğine sahiptir ve iki ve üç boyutlu sismik veriler toplayabilir. Gemide 4,711 ton ağırlığına sahip olup, yön ve pozisyon tayini uydu haberleşmesiyle otomatik olarak yapabilir. Gemide ayrıca bir helikopter pisti de bulunmaktadır.

Geminin personeli yüksek kalitede eğitilmiştir ve dünya standartlarının üzerinde veri toplama yeteneğine sahiptir. Bu gemi, zorlu deniz koşullarında dahi görev yapabilme kabiliyetine sahiptir.

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını destekleyen önemli bir aktördür ve enerji kaynakları araştırmalarına büyük katkı sağlamaktadır.