Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin’in Dünya yörüngesinde inşa

Çin’in Dünya yörüngesinde inşa ettiği Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak 6. taykonot ekibi yola çıktı.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin’i taşıyan Şıncou-17 uzay aracı, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Uzaya fırlatıldıktan 10 dakika sonra roketten ayrılan kapsülün planlanan yörüngeye başarıyla girdiği bildirildi.

Taykonot ekibi, uzay istasyonuna bugün ulaştıktan sonra, 30 Mayıs’ta istasyona gönderilen ve 5 aydır görev yapan 3 taykonotla devir teslim yapacak.

Bu ekip, Çin’in bugüne kadar uzay istasyonuna gönderdiği en genç taykonot grubu olarak dikkat çekiyor.

Daha önce Şıncou-12 görevinde istasyonda çalışan 1975 doğumlu Tang Hongbo, ekibin liderliğini üstlendi.

İlk kez uzaya gönderilen 1988 doğumlu Ciang Şinlin ve 1989 doğumlu Tang Şıngcie ise Çin’in uzaya gönderdiği en genç taykonotlar oldular.

Taykonot ekibi, uzay istasyonunda 5 ay boyunca bilimsel deneyler, teknoloji testleri ve istasyon bakımı gibi görevleri yerine getirecek.

CMSA Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, “uzay enkazı” olarak adlandırılan yörüngede dolaşan insan yapımı nesnelerin sayısındaki artış nedeniyle, uzay istasyonunun uzun vadeli bakımının önemli olduğunu vurguladı.

Lin, uzay istasyonunun güneş enerjisiyle çalışan panellerine çarpan küçük parçaların hasara yol açtığını belirtti.

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu yörüngeye yerleştirdi.

“Tiengong” (gök sarayı) istasyonu, bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobunun eklenmesi planlanan bir yapıdır. İstasyon, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu’nu model alarak inşa edildi.

İstasyonun ana parçası “Tienhı” (göksel uyum) adlı çekirdek modül, 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (gökleri aramak) 24 Temmuz 2022’de, ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien” (gökleri düşlemek) ise 31 Ekim 2022’de fırlatıldı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun ana iskeleti “T” biçiminde tamamlanırken istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçti.

Uzay teleskobu “Şüntien” (gökleri dolaşmak) da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanmaktadır.

Taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken, “Şıncou” (kutsal gemi) mekikleriyle personel, “Tiencou” (gök gemisi) mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşıyor.