Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar, tahvil piyasalarındaki

Küresel piyasalar, tahvil piyasalarındaki satış baskısının azalması ve Çin hükümetinin ekonomiyi destekleme çabalarıyla olumlu bir seyir sergiliyor. Ancak Orta Doğu’daki çatışma belirsizlikleri yakından izleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek üç toplantısında muhtemelen politika faizini sabit tutacağı yönündeki beklentiler, gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri azaltıyor ve yatırımcılara daha fazla görünürlük sağlıyor.

Sıkı para politikası koşulları, talep üzerinde olumsuz etkilere neden olsa da, enflasyonla mücadele konusunda başarı şansı risk iştahını destekliyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, haftanın başında %5,02’ye ulaşarak son 16 yılın en yüksek seviyesine çıksa da, bu seviyeden yaklaşık 19 baz puan gerileyerek %4,83’e indi.

İsrail-Filistin çatışması, varlık fiyatlarında dalgalanmalara neden olsa da, şu an için çatışmanın daha geniş bir alana yayılma ihtimalinin azalması emtia fiyatlarını etkiliyor.

Brent petrolün varil fiyatı son günlerde %2,4 azalırken, yeni günde de %0,3’lük bir düşüşle 87 dolar civarında işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki gerileme, dünya genelinde enflasyon endişelerinin yatışmasına katkıda bulunuyor, aynı zamanda Çin’in ekonomiyi desteklemesi bakır, demir ve alüminyum gibi metal fiyatlarını destekliyor.

ABD’de bilanço sezonu hızla devam ediyor ve bugün IBM ve Meta gibi şirketlerin açıklayacağı bilançoların piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor. S&P 500 endeksinde işlem gören 5 büyük teknoloji şirketi, endeksin yaklaşık %25’ini oluşturuyor.

Dün açıklanan bilançolara göre, Microsoft ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in gelirleri Temmuz-Eylül döneminde artış gösterdi.

New York borsasında dün Dow Jones endeksi %0,62, S&P 500 endeksi %0,73 ve Nasdaq endeksi %0,93 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise sınırlı bir yükseliş gözlemlendi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu hafta alacağı para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları önemli bir odak noktası haline geldi.

Para piyasalarında, ECB’nin temel politika faiz oranlarını sabit bırakacağına dair güçlü bir beklenti bulunuyor. Enflasyonla mücadele konusundaki adımların talep üzerindeki etkisi güçleniyor ve Avro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri, Ekim ayında 2020’nin en düşük seviyesine geriledi.

S&P Global öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Ekim’de bölgede bileşik PMI 46,5 puana düştü.

Bölgede tahvil faizleri de ABD tahvil faizlerine paralel olarak düşüş eğilimini sürdürdü.

Almanya’da DAX 40 endeksi %0,54, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,63, İtalya’da MIB 30 endeksi %0,05 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,20 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasaları Güney Kore dışında yükselişle başladı. Çin hükümetinin ekonomiyi destekleme kararı risk iştahını artırıcı bir etki yarattı.

Hong Kong’da hisse senetlerinden alınan damga vergisi %0,13’ten %0,1’e düşürüleceği haberleri öne çıkarken, Japonya’da Çinli şirketlerle yoğun iş ilişkisi bulunan sektörlerin Japon borsasında yükselişe öncülük ettiği görülüyor.

Japonya’da açıklanan verilere göre öncü endeks Ağustos’ta 109,2’ye düştü.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,90, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,4, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,9 yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,7 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da dün yükseliş gözlendi. BIST 100 endeksi %3,10 artarak 7.990,42 puanla günü tamamladı.

Dolar/TL, dün %0,1 artışla 28,1058 seviyesinden kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,1230 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, yurt dışında ise Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ve ABD’de yeni konut satışları verileri takip edilecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.080 ve 8.250 seviyelerinin direnç, 7.890 puanın ise destek konumunda olduğu ifade ediliyor.