Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nano Kireç Uygulaması Heykellere Olumlu Sonuç Getirdi

Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon

Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan Nemrut Dağı’nda sonuç verdi.

Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan 2 bin 150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı‘ndaki devasa heykellere uygulanan nano kireç uygulaması, olumlu sonuçlar verdi.

Nemrut Dağı’ndaki dev heykellerin bulunduğu tümülüsün doğu ve batı teraslarında, 2 bin yıldır ayakta kalan ancak kılcal çatlaklarla zarar gören bu önemli eserlerin restorasyonu için nano kireç uygulaması geçen yılın Eylül ayında başladı.

Nano Kireç Uygulaması Heykellere Olumlu Sonuç Getirdi 1

Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından gerçekleştirilen bu çalışmaların sonucunda, yapılan incelemelerde kireç dolgusunun heykellerin koruma görevini başarıyla üstlendiği raporlandı.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, Nemrut Dağı’nın yıllık olarak çok sayıda ziyaretçi ağırladığını belirtti. Turizme büyük katkı sağlayan Nemrut Dağı’nın korunması için yapılan bu çalışmaların heykelleri gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Nano Kireç Uygulaması Heykellere Olumlu Sonuç Getirdi 1

Geçen yıl yapılan çalışmaların başarılı bir şekilde sonuç verdiğini açıklayarak, ilerleyen dönemlerde bu tekniğin diğer heykellerde de kullanılacağını ifade etti.

Nemrut Dağı’na ilk defa ziyarette bulunan bir turist olan Efe Can Gülmez ise Nemrut Dağı’nın büyüleyici güzellikte olduğunu ve kendisini etkilediğini dile getirdi. Bu tür restorasyon çalışmalarının tarihi eserlerin korunması açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı.