Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Askerlikte öğrendi, babasının hayatını kurtardı

Van’ın Muradiye ilçesinde yaşayan

Van’ın Muradiye ilçesinde yaşayan Resul Gündoğdu, kalbi duran babasını, 18 yıl önce askerlikte öğrendiği kalp masajıyla hayata döndürdü.

73 yaşındaki Musa Gündoğdu, 10 gün önce yakacak almaya gittiği odunluğunun yıkılması sonucu enkazın altında kaldı.

39 yaşındaki oğlu Resul Gündoğdu ve komşuları Musa Gündoğdu’yu yaklaşık 15 dakika sonra enkazdan çıkardı.

Enkazdan çıkan babasının nabzının atmadığını ve kalbinin durduğunu fark eden oğlu, 2005’te askerlik yaparken aldığı ilk yardım eğitiminde öğrendiği yöntemle babasına kalp masajı yaptı.

Oğlunun yaptığı ilk yardımla hayata dönen baba Gündoğdu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne kaldırıldı.

Doktorların yaptığı incelemede Gündoğdu’nun 9 kaburga kemiği ile göğüs kemiğinin kırıldığı ve vücudunda ise bir takım ezilmelerin olduğu tespit edildi.

Hayati tehlikeyi atlatan Gündoğdu’nun tedavisi halen devam ediyor.

ANNEMİN ÇIĞLIKLARINI DUYDUM

Odunluğun yıkıldığı esnada uzakta olduğunu belirten oğlu Resul Gündoğdu şunları kaydetti:

“Annemin çığlıklarını duydum. Babamın üzerindeki odunları, taşları ve çadır brandayı kaldırdım. Yarı baygın yattığını gördüm. Yüzü morarmıştı. Enkazdan çıkardıktan sonra babamın nabzının atmadığını, nefes alamadığını ve kalbinin durduğunu fark ettim. Heyecan yapmadım. İki dakika boyunca kalp masajı yaptım. Kalbi tekrar çalışmaya başladı. Suni teneffüs yaparak nefes almasını sağladım. İlk yardım eğitimini askerlik yıllarımda almıştım. Bu eğitimle babamın hayatını kurtaracağım aklımın ucundan geçmezdi. Daha sonra ambulansla hastaneye getirdik. Tedavisi iyi gidiyor. Sağılığına kavuşarak aramıza dönmesini bekliyoruz.”

Askerlikte öğrendi, babasının hayatını kurtardı
Askerlikte öğrendi, babasının hayatını kurtardı

HER ŞEY BİR ANDA OLDU

Tedavisi devam eden baba Gündoğdu ise “Her şey bir anda oldu. Odunluk yıkıldı. O esnada bağırdım. Buraya nasıl getirildiğimi hatırlamıyorum. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Durumum iyi. Çocuklarımı, ailemi tekrar gördüğüm için mutluyum. Doktorlar, hemşireler çok ilgili. Tedavimle yakından ilgileniyorlar. Onlardan Allah razı olsun.” dedi.

HERKESİN İLK YARDIM KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Nureddin Yüzkat ise ilk yardımın önemine vurgu yaptı.

Herkesin bu eğitimi alması konusuna değinen Yüzkat, “Bu vakada ilk yardım eğitiminin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İlkokuldan başlayarak herkes ilk yardım konusunda bilinçlendirilmeli. Hasta yakınının yıllar önce aldığı eğitimin bu kadar faydalı olacağını kendisi de tahmin etmezdi. Topluma örnek olmasını diliyorum.” dedi.

 

Askerlikte öğrendi, babasının hayatını kurtardı
Askerlikte öğrendi, babasının hayatını kurtardı