Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kızamıkla ilgili temel bilgiler

Kızamık nedir? Kızamık hastalığı,

Kızamık nedir?

Kızamık hastalığı, her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır, ancak çocukluk yaş grubunda daha sık rastlanır. Bu hastalığa, kızamık virüsü neden olur ve insanlar bu virüsün bilinen tek kaynağıdır. Kızamık hastalığı, özellikle solunum yoluyla bulaşır ve genellikle ateş, döküntü ve diğer semptomlarla seyreder.

Kızamık aşısının adı nedir?

KKK (MMR) kombinasyon aşısı kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarına karşı aynı anda koruma sağlar.

Kızamık nedir belirtileri nelerdir?

Kızamık, ateş, halsizlik, bitkinlik, öksürük, soğuk algınlığı belirtileri ve konjonktivit (gözlerin kızarması) gibi belirtilerle seyreden oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Kızamık virüsü, insandan insana solunum yoluyla bulaşır ve son derece bulaşıcıdır.

Kızamık olunca ne olur?

Vücuda yayılan virüs çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir. Kızamık, genellikle yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, gözlerde kızarıklık, vücutta döküntü ve halsizlik gibi belirtilerle karakterizedir. Hastalığa yakalandıktan sonra bulaşıcılık en yüksek olduğu dönemlerde, yani semptomlar başladığında ve döküntü ortaya çıktığında izolasyon önemlidir. Bulaşmadan yaklaşık bir ila iki hafta sonra hastalar iyileşebilirler, ancak izolasyon önlemleri, hastalığın başkalarına yayılmasını engellemek için gereklidir.

Kızamık ilk nerede başlar?

Kızamık döküntüsü, baş ve yüz bölgesinden başlayarak yukarıdan aşağıya doğru yayılan bir özellik gösterir. Bu döküntüler gövdede birleşme eğilimi gösterirken, kol ve bacaklarda ayrı ayrı lezyonlar şeklinde görülebilir. Kızamık döküntüsü genellikle çok yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkar.

Kızamık tehlikeli mi?

Bir yaşın altındaki çocuklar ve erişkinlerde kızamık geçirenlerde ciddi komplikasyon riski daha yüksektir. Kızamık geçirenlerin %1 ile 6’sında zatürre, %6’sında ishal, %7-9’unda ciddi orta kulak enfeksiyonu, her 1000 vakada bir körlük ve beyin iltihabı gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, her 20 kızamık vakasından biri ölümle sonuçlanabilir.

Kızamık olan ne yapmalı?

Kızamık Tedavisi

Kızamık tedavisinde en önemli adımlardan biri, hasta için yeterli sıvı alımını sağlamaktır. Viral bir enfeksiyon olan kızamık genellikle ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açmadığı için antibiyotikler önerilmez. Gözkapakları, ılık suyla temizlenebilir ve yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

Çocuklar kaç yaşında kızamık çıkarır?

Kızamık, solunum yolu ile veya hasta ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle kış aylarında daha sık görülür ve çoğunlukla 3 ila 10 yaşları arasındaki çocukları etkileyebilir.

Kızamık öldürür mü?

Kızamık, çocuk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan önemli bir hastalıktır. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda, ciddi hatta ölümcül sonuçlar doğurabilen bir risk taşır. Aşılama programlarının etkisiyle dünya genelinde kızamıktan kaynaklanan ölüm oranları azalmış olsa da, bu hastalık hala yılda 100 binin altında 5 yaşın altındaki çocuğun ölümüne neden olmaktadır.