Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2028’e kadar 7 bin 500 kilometre köy yolu yapılacak

Kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda,

Kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda, Köylerin Alt Yapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) ve Büyükşehirlerin Kırsal Altyapısı Projesi (KIRDES) çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların 2028 yılına kadar genişletilmesi hedeflenmektedir.

Derlenen bilgilere göre, kırsal alanlarda ekonomik canlanma sağlayarak üretken iş gücünün oluşturulması, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla kırsal kalkınma ön planda tutulmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda belirlenen stratejiler, önümüzdeki 5 yıl içerisinde kırsal bölgeler için büyük önem taşıyacaktır. Bu bağlamda, bölgeye ve koşullara özgü yaklaşımlar benimsenerek kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin artırılması için kamu hizmetlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır.

Köylerdeki altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla KÖYDES ve KIRDES projeleri, kaliteli ve erişilebilir yol ağları, içme suyu tesisleri, atık su tesisleri, küçük sulama tesisleri gibi altyapı projelerine finansal destek sunacaktır.

KÖYDES ve KIRDES kapsamında bugüne kadar yapılan 137 bin 80 kilometrelik köy yolu uzunluğu, 2028 yılına kadar 144 bin 580 kilometreye çıkarılması hedeflenmektedir.

Ayrıca kırsal alanlarda içme suyu tesisleri sayısının 78 bin 40’tan 2028 yılıne kadar 84 bin 985’e yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Ekonomik faaliyetlerin gelişmesini desteklemek amacıyla, kırsal alanlarda sağlık, eğitim ve ekonomiye yönelik adımlar atılacak, kırsal bölgelerin çekiciliği artırılacaktır. Bu çerçevede, kırsal nüfusun sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetlerine daha fazla erişimi sağlanacak, yoksulluğun azaltılması için üretici örgütleri, sektörel işbirliği ve eğitimler gibi konularda destek sağlanacaktır.

Kırsal alanlardaki mahalle, köy ve orman köylerinin sürdürülebilir geçim kaynakları oluşturulması için aile işletmelerine destekler sağlanacaktır.

Ayrıca, “Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi” oluşturularak, sosyal ve fiziksel altyapının iyileştirilmesi, çevre ve doğal kaynakların korunması için politika çerçevesi hazırlanacaktır. Bu strateji, kırsal kalkınma desteklerinin daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

Kırsal desteklerin verimliliği artırılmak, mükerrer uygulamaların önlenmesi ve şeffaflığın sağlanması için etki analizleri yapılacaktır. Destek programları arasındaki koordinasyon güçlendirilerek bütünlük sağlanacaktır.