Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Irak ve Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı

TBMM Genel Kurulu, Irak

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen tezkerede, Türkiye’nin güney kara sınırlarında yaşanan olaylar ve devam eden çatışmaların milli güvenlik açısından taşıdığı riskler vurgulandı.

Tezkerede, Türkiye’nin komşusu Irak’ın toprak bütünlüğü, milli birliği ve istikrarının korunmasının büyük bir önem taşıdığına dikkat çekildi. Aynı zamanda Irak’ta PKK ve DEAŞ gibi terör unsurlarının varlığının sürdüğü, etnik ayrılıkçılık girişimleri ve Suriye’de PKK/PYD-YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik tehditler oluşturduğu ifade edildi.

Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yapılan vurguyla, Türkiye’nin milli güvenliği açısından önemli risklere, tehditlere ve eylemlere karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları kullanma gerekliliği belirtildi.

Tezkerede şu açıklamalara yer verildi:

“Üstelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015) ve 2254 (2015) sayılı kararlarına vurgu yapılarak, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı teyit edildi, terör faaliyetleri kınandı ve DEAŞ ve benzeri terör örgütlerine karşı tüm ülkelere uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuldu. Bu çerçevede, Türkiye’nin DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele için uluslararası koalisyon içinde yer almasının önemi vurgulandı.

 

Türkiye, milli güvenliğini koruma, ulusal güvenlik risklerine karşı önlem alma, muhtemel tehlikelere karşı tedbir alarak güney sınırlarını koruma ve kollama amacıyla gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarını gerçekleştirme yetkisini elinde tutar. Bu çerçevede, yabancı ülkelerdeki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılması ve bu kuvvetlerin kullanım esaslarının belirlenmesi ile risk ve tehditlerin giderilmesi için düzenlemeler yapılması yetkisi, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen esaslara göre 02.10.2014 tarihli ve 1071 sayılı TBMM kararı ile verilmiş ve son olarak 26.10.2021 tarihli ve 1310 sayılı TBMM kararı ile 30.10.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu tezkere ile izin süresi, 30.10.2023 tarihinden itibaren iki yıl daha uzatılacaktır. Anayasa’nın 92. maddesi gereği bilgilerinize sunulur.”