Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye sofralık zeytin ihracatında tarihi rekor kırdı

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yayımlanan bir açıklamaya göre, 2022-23 sezonunda Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatı 184 milyon 510 bin dolara ulaştı.

Bu sezonda Türkiye, 75 bin 295 ton siyah zeytin ile 25 bin 76 ton yeşil zeytin ihraç etti ve toplamda 184 milyon 510 bin dolarlık gelir elde etti. Siyah zeytinden 137 milyon 705 bin dolar, yeşil zeytinden ise 46 milyon 805 bin dolar gelir sağlandı. Türkiye, bir önceki sezon ile karşılaştırıldığında ihracat gelirini 11 milyon 979 bin dolar artırdı.

Türkiye, sofralık zeytinlerini ihraç ettiği ülke sayısını 117’ye yükseltti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, son 20 yılda yapılan zeytincilik sektörüne yapılan yatırımların meyvesini toplamaya başlandığını belirtti.

Er ayrıca, bu sezon elde edilen 184 milyon 510 bin dolarlık gelirin, Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu ifade etti. Ayrıca, sofralık zeytin ihracatının büyük bir kısmının ambalajlı olduğuna dikkat çekerek, birim fiyatlarının geçen sezona göre döviz bazında yüzde 17 arttığını söyledi. Er, önümüzdeki yıllarda daha fazla katma değerli ürün ihracatı hedeflediklerini de dile getirdi.

Ayrıca, dökme ve varilli zeytinyağı ile prina ihracatına getirilen yasaklamalara rağmen sektörün son bir yılda 948 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaştığını belirtti ve yasakların olmaması durumunda sektörün 1 milyar dolarlık hedefini aşabileceğine dikkat çekti.