2024 yılına veda ederken gökyüzü, astronomi severler için bir şölen sunacak. 13-14 Aralık geceleri, Geminid Gök Taşı Yağmuru, en yoğun ve görkemli anlarını yaşayacak. Bu gök taşı yağmuru, her yıl olduğu gibi bu sene de İkizler Takımyıldızı'ndan (Geminid) çıkacak ve saatte ortalama 120 meteor gösterisi sunacak. Ancak, dolunay evresine yaklaşan Ay’ın etkisiyle, bu sayı bir miktar azalabilir.
GEMİNİD GÖK TAŞI YAĞMURU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Geminid yağmuru, 4-20 Aralık tarihleri arasında gözlemlenebilecek, ancak 13-14 Aralık gecesi zirveye ulaşacak. Gök taşlarının atmosferimize girişi saniyede 35 kilometre hızla gerçekleşiyor. Bu hızda, gök taşları atmosferde yanarak ateş topuna dönüşüyor. Bu doğal gösteri, dünya üzerindeki birçok gözlem noktasında çıplak gözle izlenebilir.
Geminid yağmurunun kaynağı, 3200 Phaethon isimli asteroit. Kuyruklu yıldızlara benzer şekilde, bu asteroit de Güneş etrafında oldukça elips bir yörüngede hareket ediyor. Ancak, "ölü kuyruklu yıldız" olarak bilinen 3200 Phaethon, aslında kayaçlardan oluşan bir cisimdir.
Bu yılın önemli gök olaylarından biri olan Geminid yağmurunun, TÜBİTAK’a bağlı Ulusal Gözlemevi tarafından her yıl takip edilen Antalya’daki Bakırlıtepe gözlem noktasından izlenmesi öneriliyor. Gök taşlarının görülebileceği en iyi koşul ise bulutsuz ve karanlık bir hava.
GÖK TAŞLARININ ATMOSFERE GİRİŞİ
Meteor yağmurlarının çoğu, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından gelen cisimlerle oluşur. Uzmanlar, gezegenlerin çekim etkisiyle bu cisimlerin yörüngelerinden sapıp Dünya’ya yöneldiğini belirtiyor. Çoğu gök taşı atmosferde yanarak, gece gökyüzünü aydınlatan birer "ateş topuna" dönüşür.
2024’ün son gökyüzü şöleni olan Geminid Gök Taşı Yağmuru’nu kaçırmamak için, 13-14 Aralık gecelerinde gökyüzüne gözlerinizi dikin!