Ekonomi

2024'te emlak ve otomotiv sektörlerinde yeni düzenlemeler başlıyor

Emlak ve otomotiv sektörlerinde fiyat manipülasyonları, stokçuluk ve kayıt dışı faaliyetlerle mücadele yeni yılda da hız kesmeden sürecek.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla emlak ve otomotiv sektörlerinde fiyat manipülasyonları, stokçuluk ve kayıt dışı faaliyetlerle mücadele için yeni düzenlemeler devreye alacak. Bu düzenlemeler, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini ve sektörlerin daha şeffaf hale gelmesini amaçlıyor. Emlak ve otomotivde uygulamaya alınacak yeni düzenlemelerle vatandaşların karşılaştığı fahiş fiyat artışları ve haksız ticaret engellenmesi hedefleniyor.

EMLAKTA DOĞRULANMIŞ İLAN ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR

2023 yılında taşınmaz ticaretine yönelik önemli değişiklikler yapılmıştı. Özellikle emlak ilanlarında doğrulama süreci başlatıldı. 15 Eylül'de uygulamaya giren "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, 1 Ocak 2024 itibarıyla tamamen zorunlu hale geliyor. Artık, emlak ilanları yalnızca yetki doğrulaması yapılmış kişiler tarafından yayımlanabilecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yetki doğrulama yapmadan ilan verenlere, her bir ihlal için 228 bin 71 liraya kadar ceza uygulanacağını belirtti.

OTOMOTİVDE 6 AY VE 6 BİN KİLOMETRE KISITLAMASI SONA ERİYOR

Otomotiv sektöründe ise ikinci el araçlarla ilgili önemli düzenlemeler yapılmıştı. "6 ay-6 bin kilometre" kısıtlaması ve "ilan kısıtlaması" gibi uygulamalar 1 Ocak 2025'te sona erecek. Ticaret Bakanı, Kovid-19 sonrası yaşanan arz krizinin ardından otomotiv piyasasında dengeleme sağlandığını belirtti. Ayrıca, yeni düzenlemeyle yalnızca yetki belgeli işletmelerin ikinci el araç ilanı verebileceği bildirildi.

Otomotivde ayrıca, alıcı mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kapora alınan araçlar için yeni düzenlemeler getirildi. 1 Ocak'tan itibaren yetkili satıcılar, sipariş alınan araçları 45 gün içinde teslim etmek zorunda olacak. Ayrıca, alıcıların sipariş iptal hakkı da 14 gün içinde cezai şart olmadan sağlanacak.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç alım-satım işlemlerinde güvenliği artırmak amacıyla "Güvenli Ödeme Sistemi"ni 2023’ün son çeyreğinde zorunlu hale getirdi. Sistemin kullanım oranı %75’e ulaşmış durumda ve iyileştirme çalışmalarına devam edilecek.