Ben Kütahya’da “Yedigöller Havzasının” nerede olduğunu bilmiyorum. Burnumuzun dibindeymiş. Akkent Mahallesi’ne bir kurşun atımlık mesafedeymiş. Bu havzanın 42 bitki ve 30’u aşkın hayvan türüne sahip olduğunu tespit eden Dumlupınar Üniversitemize de teşekkür borçluyuz. Üniversitemiz bu tespiti yapmamış olsaydı, Yedigöller Havzası için belki de böyle güzel bir proje hazırlanmazdı.
Helva yapmak için malzeme gerekir. Malzemeyi üniversitemiz hazırlamış. Helvayı da birilerinin yapması gerekiyordu ki Belediye başkanı Prof. Dr. Alim Işık (eski parlamenter) bu havzanın turizme kazandırılması için elini ve yüreğini taşın altına sokmasıyla start verilmişe benziyor. Sayın başkana göre; projeyle ilgili yasal prosedür tamamlanmış. Projenin mali portresi 40 milyon lira. Projenin birinci etabı için hazırlıklar son safhadaymış. Allah kolaylık versin. Yeter ki Kütahya kazansın.
Proje Kütahya Belediyesi’nce hayata geçirilecekmiş. Projeler. Mevcut havzanın sosyal ve kültürel alanlarla taçlandırılacağını gösteriyor. Yedigöller, aslında Kütahya’nın önemli su havzalarından birisiymiş. Bu teşhis sayın belediye başkanına ait. Ama sayın başkanı üzen husus, bu havzanın geçmiş yıllarda göz göre göre kirletilmesi. İşte önce bu kirlilik ortadan kaldırılacak. Hatta çalışmalara başlanmış bile. Sayın Belediye Başkanı Işık’a göre, bu havzada olta balıkçılığı yapılabilecek. Havzada Kuş Köyü, Çocuk Köyü kurulacak. Bunlar da projelerde yer alıyor. Proje iki etaplı. Birinci etap; yaklaşık 200 dekar, ikinci etap ise 150 dekar olmak üzere toplam 350 dekar bir alanı kapsıyor.
Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, birinci etap için önümüzdeki günleri gösteriyor. İşler yerinde giderse mesele yok. Bir aksilik olursa uzun vadede bu projeler mutlaka hayata geçirilecek. Kanımca bu havza Kütahyalılara yeni eğlence alanları, sportif hareketler için yeri tesislere öncülük edecek. Gezinti alanları, bisiklet parkurları, yürüme parkurları, kafeteryalar, piknik alanları ve diğerleriyle havza Kütahya’nın yeni parlayan yıldızı olacak.
Her türlü aktivite için yeni bir fırsat doğuyor. Havza ağaç zengini olduğu için, bitki çeşitliliği açısından da zengin olduğu için daha da önem kazanıyor. İlk olarak havzadaki mevcut su potansiyeli gündemde. Su analizleri ön planda. Mevcut suların kalite olarak yapılan ölçümler sonucu ikinci kalitede olduğu anlaşılmış. Bu tespit önemliydi. Kötü bir sonuç değil. Ama neden birinci kalite olmasın? Olabilirdi ama bu ikinci kalite suyun müsebbibi bizleriz. Ama yetkililer bunun sorun olmadığını belirtmişler. Doğal bir sirkülasyonla temizlenme mümkün. Porsuk Çayı7ndan belli miktarda su havzaya bırakılacakmış. Devridaim sayesinde kaliteli su kazanımı mümkün olacak. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a göre, bu havza yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek. Bakir havza önem kazanacak. Bu havzanın kazanılması için harcanacak 40 milyon lira bu proje için çok değil. 2023 yılında, belki Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde Türkiye, Kütahya Yedigöller Havzası’yla tanışmış olacak.
Ben değerli dostum, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın bu konuda da başarılı olacağına inanıyorum. Işık, inançlı, sabırlı, güçlü bir insandır. Neticede bir öğretmendir. Ben bu projenin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir şekilde en azından öğretmenlerimize anlatılmasını isterdim. Bakın bir emekli öğretmen olarak ben bile böyle bir projenin varlığından Kütahya Ekspres sayesinde haberdar oldum.