Gündem

WASHİNGTON CAMİSİNDE KÜTAHYA ÇİNİLERİ

Abone Ol

Yaptığı araştırmalarla Kütahya çinisinin bilinmeyenlerini gün ışığına çıkartan Dr. Cahit Yılmaz, 1951 yılında inşaatına başlanan Amerika İslam Merkezi’ndeki Washington Camisinde Kütahya çinilerinin kullanıldığını açıkladı.

Kütahya SSK Hastanesi’nde uzun yıllar başhekimlik yapan Dr. Cahit Yılmaz, Kütahya çini sanatı üzerine yaptığı araştırmalara ara vermeden devam ediyor. Yılmaz, bu defa başta Türkiye olmak üzere 11 İslam ülkesinin ortak çalışması ve katkıları ile 1951 yılında inşaatına başlanan Amerika İslam Merkezi’ndeki Washington Camisini gündemine aldı.

ÇİNİ ÜRETİMİNİ KÜTAHYA’DA AZİM ÇİNİ ATÖLYESİ YAPTI

Caminin yapımında başta Türkiye olmak üzere Mısır, Afganistan, Endonezya, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Yemen, Irak ve Ürdün’ün ortak katkılarının olduğunu söyleyen Cahit Yılmaz: “Her ülke kendilerine ayrılan veya talep ettikleri kısımların yapımını üstlendi. Türkler, mihrap, taşıyıcı sütün ve duvar çinilerinin yapımını üstlendi. Çini motifleri Mahmut Akok tarafından tasarlanmıştır. Çini üretimini Kütahya’da Azim Çini atölyesi yapmıştır. 700 adet çininin getirilmesi ve döşenmesine bizzat Prof. Hakkı İzzet nezaret etmiştir. Ayrıca İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay tarafından Allah, Muhammed ve dört halife hat levhalarının yapımını üstlenmiştir. Caminin açılışında dikkat çeken nokta ise Amerika’nın o yıllardaki Başkanı Dwight David Eisenhower ve eşinin açılış sonrasında caminin içine ayakkabılarını çıkartarak girmeleri tüm basında haber olmasıdır ”diye konuştu.