Kütahya Ticaret Borsası(KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, birçok Kütahyalının bilmediklerinden söz etmiş. Ne yalan söyleyeyim, bir gazeteci olarak bunları ben de bilmiyordum. Ama bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Kütahyalı olarak bazı konuları yeterince bilemiyorsak bu bizim ayıbımızdır.
Bugün itibariyle Türkiye’nin gurur duyduğu ürünlerinden Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Kastamonu Sarımsağı olmak üzere sadece 5 ürünümüz (AB) Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alabilmiş. Bunların arasında Kütahya’yı görebiliyor muyuz? Göremiyorsak bu bizim ayıbımızdır, Sayın Başkan Coğrafi İşaret Tescil konusunda Kütahya’nın geç kaldığını söylüyor. Haklıdır. Zamanında ürünlerimize sahip çıkabilseydik bugün böyle mi olurdu? Sayın başkanın ifadesine göre bugün ülkemizde 25 Coğrafi İşaret Tescilli ürünü olan 25 ilimiz var. Ama anladığım kadarıyla Kütahya’nın kirazı büyük bir olasılıkla (AB) Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya adaydır.
Sayın başkan Gültekin, bu bilgileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın mensuplarına söylemiş. Kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getirdiğinden kesinlikle şüphesi olmadığını ifade etmiş. KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı, Kütahya Basınının fedakâr, çalışkan, deneyimli, dürüst mensuplarıyla gazetecilerin bu mutlu gününde bir arada olmaktan büyük mutluluk yaşadığını belirtmiş.
Anladığım kadarıyla bugün itibariyle KÜTBO, Kütahya’nın Coğrafi İşaret Tescillerini sürekli gündeme getirecektir. Halen Kütahya’nın, Cimcik Aşı, Şaphane Vişnesi, Köpük Helvası, Bitli Helva, Paşa Helvası, Kızılcık Tarhanası, Pazarlar Kirazı Coğrafi İşaretli ürünlerimiz. Sayın Başkan Gültekin, bu sayının kısa sürede 14’ü bulacağını da belirtiyor. Ticaret Borsası tarafından 7 Yöresel ürüne daha Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmış. Simav(Kütahya)- Eynal Domatesi ve Kütahya Kaz Tiridi için de gerekli başvuru yapılmış. Eğer AB nezdinde gerekli izinler alınabilirse sayın başkana göre Kütahya Kirazı AB Ülkeleri insanlarının yeni damak tadı olmaya namzettir.
Son iki yıla kadar Kütahya sadece üç ürününe Coğrafi İşaret Tescilli ürünü olabilmiş. Sayın Gültekin’e göre Kütahya bu rötarı kapatmaya kararlıdır. Şu anda özellikle Rusya ve Bazı Arap Ülkeleri’ne kiraz ihracatında iyi bir noktaya gelinmiş bile. Eğer bu konuda (AB) Coğrafi İşaret Tescili alınabilirse ihracat ta patlama bile olabilecektir. Kütahya’nın ürünlerinin ticaret alanında da büyük katkıları görülmüş. Örneğin helva üreticileri gelinen durumdan memnunmuş.
KÜTBO Yönetim Kurulu başkanı Gültekin’e göre, hayata geçirilen Gen kaynaklarını korumak için de çalışmalar yapılıyor. Örneğin Gelincik Elması başta olmak üzere 1000’nin üzerinde fidan dikimi gerçekleştirilmiş. Bunlar Kütahya’nın endemik bitkileri oluyor. Türleri kaybolmaya yüz tutmuş. Buna kesinlikle izin verilmeyecek. Bu endemik bitkilerin fidanları zaman içinde Kütahya genelinde herkese dağıtılacakmış. Gelecek kuşaklara bırakılacakmış.
Sayın Gültekin gazetecilerle sohbet ederken, ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinmiş. Kütahya’da un tedarikinde bir sorun yaşanmadığını belirtmiş Un üretiminde faaliyet gösteren çok az firmamız bulunduğun söylemiş. Bundan üç ay önce 500 Amerikan Doları olan bir ton buğdayın şimdi 800 Dolar olduğunu ifade eden Gültekin, fiyatların kur dengesizliği göz önüne alındığında gelinen noktanın normal olduğunu ifade etmiş. Ama her halükarda devletimizin bunu da dengelemeye çalıştığını, TMO aracılığıyla un fabrikalarına, yem fabrikalarına ucuz buğday vererek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştığını söylemiş. Türkiye’de paralel fiyat artışları gözlendiğini, üyelerden gelen sorunları çözmeye gayret ettiklerini, çözemediklerini de TOBB’a aktardıklarını sözlerine eklemiş. Cansu Aydemir kardeşime teşekkür ediyorum. Çok güzel yapmış. Sayın başkanın duygu ve düşüncelerini olduğu gibi yazmış.
Alıç alır, ipe dizer, boynumuza asardık. Kocaman bir namaz tespihi gibi olurdu. Hüsnüyusuf armudunu bugün kaçımız tanıyoruz? Kütahya merkez ve ilçeleriyle topyekûn bir atılım içinde olmalı ve Kütahya’mızın bilinmeyenlerini bulup çıkarmalı ve dünyaya tanıtmalıdır.
Bakıyorum da güveç de son birkaç yıldır gündemde. Sanırım Gediz başta olmak üzere bazı ilçelerimiz bu konuda yarış halinde. Ben Tavşanlı leblebisi yanında Tavşanlı Güveci için de bir coğrafi işaret düşünüyorum. Tavşanlı’nın sarı pırasası neden aday olmasın? Tavşanlı’nın Dereboyu Köyleri ürünü nefis sivri biber, dolmalık biber ve tadına doyum olmayan domatesini Kütahya’nın Sekiören Köyü ve havalisinde üretilen aroması zengin çilekleri bir tadan bir daha istiyor. Özellikle reçeli yapılan fındık büyüklüğünde olanlarını bulmak önemli. İzmir’de Emiralem Çileklerini görünce aklıma hep Sekiören Çilekleri geliyor. Arada dağlar kadar fark var.
Sayın KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı haklı. Kütahya coğrafi işaret tescili ürünlerinin sayısını artırmalıdır. Bizim diğer illerden ne farkımız var?