Kütahya’da 7 yöresel ürüne coğrafi işaret tescili aldıklarını söyleyen KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Pazarlar Kirazına yönelik yapılan çalışmalara da değindi. Pazarlar Kirazına Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili almak için mücadele ettiklerini kaydeden Başkan Gültekin: “Tescili alabilirsek, Kütahya kirazına Avrupa kapıları açılacak, Avrupa’ya ihracat daha fazla olacak” dedi.


Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla ile bir araya geldi. Kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için basının göstermiş olduğu çabayı takdirle karşıladığını belirten Başkan Gültekin, tüm basın mensuplarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutladı. Basın toplantısında Borsa çalışma ve projelerinden de bahseden KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Kütahya’nın Coğrafi İşaret Tescilleri ile gündeme taşıdıklarını söyledi.

7 YÖRESEL ÜRÜNE COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINDI
Başkan Gültekin, çalışmaları devam eden ürünler tamamlandığında Kütahya’da coğrafi işaretli ürün sayısının toplam 14’e çıkacağını kaydetti. Cimcik Aşı, Şaphane Vişnesi, Köpük Helvası, Bitli Helva, Paşa Helvası, Kızılcık Tarhanası ve Pazarlar Kirazı olmak üzere toplam 7 yöresel ürüne Ticaret Borsası tarafından yapılan çalışmalar ve başvurular neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını kaydeden Başkan Gültekin, Kütahya Eynal Domatesi, Kütahya Kaz Tiridi için de coğrafi işaret tescil başvurusunun yaptığını söyledi.
“SAHİP ÇIKILMAMIŞ”
Coğrafi işaret tescili konusunda Kütahya’nın geç kaldığına dikkat çeken Başkan Gültekin: “Zamanında sahip çıkılmamış. Hala da sahip çıkıldığını düşünmüyorum. 25 coğrafi işaret tescilli ürünü olan iller biliyorum. Biz bu konuda biraz geç kaldık. Bizde son iki yıla kadar sadece 3 taneydi. Şimdi açığı kapatmaya çalışıyoruz” dedi. Ürünlerin tescillenmesinin ticarete büyük katkılarının olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Gültekin, helva üreticilerinin satışlarını birkaç yıl öncesine göre 3’e 4’e katladığını söyledi.

“AVRUPA KAPILARI AÇILACAK”
Başkan Gültekin, Kütahya Pazarlar kirazına farklı bir çalışma için kollarını sıvadıklarını belirtti. Türkiye’de; Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Kastamonu sarımsağı olmak üzere sadece 5 ürünün Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret Tescili aldığını aktaran Başkan Gültekin, 6’ncsının da Kütahya kirazının olması için uğraştıklarını aktardı. Şu anda Rusya ve Arap ülkelerine yoğun bir şekilde kiraz ihracatı yapıldığını söyleyen Necati Gültekin: “Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescilini alabilirsek, Kütahya kirazına Avrupa kapıları açılacak, Avrupa’ya ihracat daha fazla olacak” dedi.
ENDEMİK TÜRLER YAYGIN HALE GETİRİLECEK
KÜTBO olarak hayata geçirdikleri Gen Kaynaklarını Koruma Projesine de değinen Necati Gültekin: “Borsanın arka bahçesinde Cücem Eriği, Hüsnüyusuf Armudu, Gelincik Elması olmak üzere binin üzerinde fidan diktik. Bunlar Kütahya’nın endemik bitkileri. Türleri kaybolmaya yüz tutmuş veya kaybolmuş. Biz bunları tekrar hayata geçirip, burada fidanlarını üretip halka dağıtacağız. Şu anda çalışmalarımız ciddi şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda halka dağıtacağız” şeklinde konuştu.
“KÜTAHYA’DA TÜRKİYE’YE PARALEL FİYAT ARTIŞLARI GÖRÜYORUZ”
Necati Gültekin, son olarak ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılara değindi. Kütahya’da ülke genelinin aksine un tedarikinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını aktaran Başkan Gültekin: “Un üretiminde faaliyet gösteren çok az firmamız kaldı. Fiyat artışlarıyla ilgili açıklama yapmak gerekirse zaten dünyada fiyatlar çok ciddi bir şekilde arttı. Mesela bundan üç ay evvel 500 dolar olan bir buğday şimdi 800 dolar. Ülkemizdeki kur dengesizliğini de göz önünde bulundurursak fiyatların artması çok normal. Ama yine de devletimiz bunu dengelemeye çalışıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla un fabrikalarına, yem fabrikalarına ucuz buğday vererek fiyatları aşağı çekmeye çalışıyor. Ama ne kadar amacına ulaşıyor; o da ayrı bir tartışma konusu tabi. Türkiye’de olan hareketlerin dışında Kütahya’da olan bir hareket yok. Türkiye’ye paralel fiyat artışları görüyoruz” dedi. Gültekin, üyelerinden gelen sorunları çözmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini vurgulayarak çözemediklerini de TOBB’a aktardıklarını sözlerine ekledi.