Ahmet Sunal
Ülkeye olan aşkı, mütevazı kişiliği ile kalplerde yer alıyor Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis. Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi Diyarbakır’da 4 yıl vatani hizmet görevini yerine getiren ve uzun yıllar boyunca Milli Takımımıza hizmet eden Rum kökenli Türk futbolcu, bir yıldız gibi geçti bu topraklardan. Yıldızın geride bıraktığı ışığın izini sürmek için begonvil diyarı Büyükada’da Lefter’in torunu Özlem Hanım’a konuk olduk. Buluşmayı Bülent Cebeci, Adalar’ın eski Garnizon Komutanı Aziz Bey ile birlikte organize etmişti. Hep beraber Lefter’in mezarını ziyaret ettik ve herkes inancına göre duasını gerçekleştirdi. “Işıklar içinde uyu Türkiye sevdalısı üstat” diye içimden geçirirken, duygularım bu adanın ambiyansından etkilenmişti. Farklı dinlere mensup nazik insanlar bir ahenk oluşturmuştu Büyükada’da, tıpkı rengarenk çeşitli bitki familyalarının oluşturduğu gibi. Sanırım güzellik ve huzur bu ahenkte saklıydı. Evet öyle olmalıydı. Buna inanıyorum…
LEFTER AİLESİ: ONUR DUYARIZ
Kütahya’daki Başmelek Kilisesinin son durumu hepimizin içini acıtıyor. Osmanlı’nın hoşgörü politikasını temsil eden kilise, ruhani boyutunu koruyarak, Ayvalık Ayazması gibi sanat galerisine dönüşebilir. Farklı ülkelerin sanatçıları, eserlerini Başmelek Kilisesinde sergileyebilir. Bu hem Kütahya’nın farklı kültürlere karşı hoşgörüsünü hem de güçlü sanatsal altyapısını dışavurur. Lefter’in anısına kilisenin restore edilmesi düşüncesi, torunu Özlem Hanım tarafından, “Onur duyarız” cevabıyla desteklendi. Proje düşüncemiz Kütahya Valiliğine, ardından mülk sahibi Kızılay’a aktarılmak üzere hazır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının tıpkı farklı bölgelerde bulunan kiliselerin restorasyon çalışmalarına destek olduğu gibi, Kütahya’daki kilisenin uluslararası alanda kullanılmak üzere bir sanat galerisine dönüşmesine destek olacağına inanıyoruz.
AYVALIK AYAZMASINA BÜYÜK DESTEK
Ayvalık Ayazma Kilisesinin durumu da Kütahya Başmelek Kilisesi gibiydi. Ayazma, Koç ve Sabancı gibi ailelerin, ayrıca Muhtar Kent’in de desteğiyle, öz değerini koruyarak restore edildi. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi almak için araştırmacı sanatçı Taylan Köken’i Ayvalık Ayev’de ziyaret ettim. Ayazma için ilçenin önde gelenleri, başta ilçeye ekonomik olarak ciddi katkı sağlayanlar birlikte hareket ederek girişimde bulunmuşlar. Başarılı girişimleri Türkiye’nin önemli ailelerin restorasyon çalışmalarına destek olmasıyla sonuçlanarak, bugünkü haline getirilmiş. Sonuç olarak Ayazma, Ayvalık’a çok önemli bir renk katmış. Farklı renklerle güzelleşir bir kent, farklı kimliklerle değerlenir bir şehir. Görsel çağın etkisiyle dünyanın farklı bölgelerinden buraya gelen insanlar, “Türkiye tüm kültürlere ev sahipliği yapan bir ülke” söylemini güçlendirmektedirler. Bu söylem küresel alanda ırkçılığın hissedildiği bir dönemde güven verici ve etkili bir söylemdir.
Buna Kütahya olarak biz de destek olalım mı değerli dostlarım, büyüklerim? Hep birlikte güzel ülkemizin dünyadaki hoşgörü kimliğine, Başmelek Kilisesinin restorasyonuyla katkı sunalım mı? Teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum…
YORUMLAR