Vali Ali Çelik, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan ve personelini kabul ederek hafta hakkında bilgiler aldı.
Vali Çelik daha sonra Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte Valilik önünden Belediye önüne yürüyerek farkındalık oluşturdu.
Öğrenciler, “Çevre miras değil gelecek nesillere devredilecek emanettir”, “Temiz hava ile hayatımız bayram olsun”, “Çöp değil yeşil doğa görmek isteriz”, “1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletir” ve “Bizlere hediyeniz gelecek olsun” yazılı pankartlarla yürüdü. Etkinlik sırasında “Çevre bizim evimiz, kirletmeyiniz” sloganları atıldı.
“Temiz deniz, temiz dünya”
Belediye bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Çelik, Çevre Haftası’nın “Temiz deniz, temiz dünya” temasıyla düzenlendiğini söyledi. Oksijenin hayati önemine ve yeniden üretilebilir olmasının önemine vurgu yapan Vali Çelik, oksijenin sadece ağaçlar ve ormanlardan değil, deniz canlılarından da üretildiğine dikkat çekti.
“Atık miktarının 2050’li yıllarda deniz canlılarıyla aynı orana ulaşacağı öngörülüyor”
Kullan at mantığıyla atılan atıkların denizlerde birikmesinin önüne geçilmediği takdirde deniz canlılarıyla atık miktarının aynı orana ulaşacağı uyarısında bulunan Vali Çelik, “Deniz canlıları teneffüs ettiğimiz oksijenin yüzde 70’ine yakın bir kısmını üretiyor. Bugün kullan at mantığıyla kullanıp attığımız birçok atık eğer geri dönüşüme tabi tutulmaz ve doğaya atılırsa nihai olarak denizlere, okyanuslara ulaşması söz konusu. Bunun önüne geçilmediği takdirde denizlere ulaşan atık miktarı 2050’li yıllarda deniz canlılarıyla aynı orana ulaşacağı öngörülüyor. Biz bugün bizim yaşamımızın olmazsa olmazı olan oksijeni sağlayan kaynakları hızla yok ediyoruz. Bu durum bizlerde büyük kaygıya neden olma düzeyini çoktan aştı” ifadelerini kullandı.
“Dünyanın üzerine büyük bir naylon geçiriyoruz”
Çevreye atılan naylon ve atıklarla dünyanın üzerine büyük bir naylon geçirildiğini ifade eden Vali Çelik, bu durumun iklim değişikliği gibi felaketlere neden olduğunu, yağışların hububatın yetişmesini bile olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Yazı Sona Erdi!
Yüklenemedi, lütfen tekrar deneyiniz.