UNESCO Birleşmiş milletler Komisyonu tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi İlan edilen rahmetli Sıtkı Usta’nın 35 yıl önce Eskişehir yolu üzerine kurduğu Sıtkı Ceramic House yerleşkesi Çini Atölyesine ilaveten lavanta bahçeleriyle birlikte, Kütahya Mutfak Sanatları Müzesi olarak hizmet verecek.

Porsuk barajı kenarında Sıtkı Olçar’ın kurduğu atölye 35 yıldır Kütahya’yı tanıtıyor. Yerli ve yabancı turistler ile sanatçıların uğrak mekânı olan tesis büyütülerek, son zamanlarda talep gören lavanta bahçesi ve Kütahya Mutfak Sanatları Müzesi olarak revize edilecek.
“KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çini Sanatçısı Nida Olçar, Kütahya kültürüne hizmet edecek bir proje için kolları sıvadığını açıkladı. Hedefinin Sıtkı Olçar Çini Müzesi gibi Kütahya Mutfak Sanatları Müzesini de büyütmek olduğuna dikkat çeken Olçar: “Müzemizde Yöresel Kütahya Yemekleri haricinde Kütahya yöresine ait yoğurt bakraçlar, eski porselen ve çini yemek kapları, Frig dönemine ait yortanlar, fincanlar, Kütahya mutfağına ait bakır kaplar ve bazı mutfak malzemeleri ilk etapta sergilenecek eserler arasında” ifadelerini kullandı.
ÖNÜMÜZDEKİ AY HİZMETE GİRECEK
Müzenin önümüzdeki ay hizmete gireceğini söyleyen Nida Olçar: “Müzenin ardından kasım ayı içerisinde tamamlanacak olan lavanta bahçemiz tam kapasite olarak önümüzdeki bahara açılmış olacak. Lavanta bahçemiz içerisinde Frig koku merkezi, aromatik ve tıbbi bitkiler serası, çekim platosu, karavan park yeri ve bungalovlar mevcut olacak. Kütahya turizmi ve tanıtımı için özel bir proje olacağına inanıyoruz. Yolu Kütahya’dan geçen ziyaretçilerin çinisiyle, yöresel kokularıyla, doğasıyla, Kütahya şerbetleriyle, yemeğiyle, Kütahya kültürüne tanık olacağı bir projeyi şehrimize kazandırmaktan ötürü gururluyuz. Allah Mahcup etmesin” diyerek sözlerini tamamladı.