Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Gediz ve çevresinin maden bölgesi olması nedeniyle sularda arsenik ve siyanürün bulunduğunu söyledi. Bilinçsiz kullanım nedeniyle suların kirli olduğuna dikkat çeken Ayday, Kütahya Belediyesi veya Kütahya Valiliği tarafından havza analizi yapılması gerektiğini kaydetti.
Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik ve Eskişehir illerini kapsayan Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, içme sularına ilişkin Kütahya Ekspres’e konuştu. Maden ocaklarının ve bilinçsiz gübrelemenin suları kirlettiğini vurgulayan Ayday, havza çalışmaları ve gerekli kontrollerle bu kirliliğin önüne geçilebileceğini aktardı.
“KÖYLER KAN AĞLIYOR”
Aydar, geçtiğimiz yaz döneminde Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin talebi üzerine 4-5 ay boyunca sahada çalışma yaptıklarını söyledi. Kütahya ve Eskişehir için suların çok azaldığını söyleyen Ayday: “Köyler kan ağlıyor. Bu tür bir çalışmanın Kütahya’da da yapılması lazım. Gediz ve çevresinde açılan madenlerden dolayı Gediz Nehrinin kirlenme olasılığı yüksek. Gediz nehrinin doğduğu kaynağı ve bütün kollarını içeren bir havza analizi yapmak lazım. Aynı şekilde Porsuk da Kütahya’dan doğuyor. Bu nedenle Porsuk ve Gediz Nehrinin Kütahya’nın hangi ilçe ve köylerinden geçtiği belirlenmeli, içme sularının analizi yapılmalı” açıklamasında bulundu.
“SU VAR AMA SUYUN KALİTESİ KÖTÜ”
Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü veya Kütahya Valiliği tarafından bu tür çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Ayday: “Dünya bir kuraklığa gidiyor. Sadece kuraklık da demeyelim buna. Su var ama suyun kalitesi kötü. Su kirli su. İçinde arsenik var, nitrat var, siyanür var. Çiftçiler bilinçsizce gübreleme yapıyor ve toprağa çok fazla gübre atıyor. Bu nedenle de suda nitrat var. Bunun yanı sıra çok fazla kaçak kuyu açılıyor. Kontrol yok. Bunlar yapılırsa en azından herkes her istediği yere kuyu açamaz. Bunlar kanunlarda var ama uygulayan yok” diyerek sözlerine son verdi.