Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Şahin Kabay, idrar kaçırma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Kabay, idrar kaçırmayı genel anlamda kontrol edilemeyen ve istenmeyen her türlü idrar tutamama durumu olarak tanımladı. İdrar kaçırma oranlarının ilerleyen yaşla birlikte arttığını söyleyen Kabay: “Ancak gençlerde de görülebilir. Toplumsal ve sosyal bir problem olan idrar kaçırmada kişiler bu durumlarından dolayı utanırlar, doktora dahi söylemekten çekinirler ve tedavi edilemezler. Kişilerde idrar kaçırma mevcutsa ve yaşam kalitesini etkiliyorsa doktora görünmek ve tedavi önerilerini almak oldukça önemlidir. Hastaların şikâyetlerine ve idrar kaçırmanın tipine göre farklı tedavi seçenekleri ile tam tedavi edilebilir” dedi.
EN SIK GÖRÜLEN NEDENLER
Dr. Kabay, idrar kaçırmanın en sık nedenlerini şu şekilde sıraladı: Hormon eksikliği, pelvik taban, kaslarının zayıflığı, nörolojik hastalıklara bağlı idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, prostat büyümesi, geçirilmiş pelvik ameliyatlar, geçirilmiş prostat ameliyatları, doğum, menopoz. İdrar kaçırmanın tiplerini ise; stres tipi idrar kaçırma, sıkışma tipi idrar kaçırma, karışık tipte idrar kaçırma olarak sıraladı.
TANIDA TIBBİ ÖZGEÇMİŞ ÖNEMLİ
İdrar kaçırmanın tanısında tıbbi özgeçmişin sorgulanmasının önemli olduğunu aktaran Dr. Kabay: “Çay, kahve, alkol gibi sıvı tüketiminiz, başka hastalıklarınız ve bununla ilgili aldığınız ilaçlar, tedaviler, kabızlık, doğumlarınız, idrar kaçırmanızla ilişkili olabilir şikâyetlerinizi etkileyebilir. Ne sıklıkta tuvalete gidersiniz, ne sıklıkta idrar kaçırırsınız, gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız, gece idrar yapmak için uyanır mısınız, tuvaletiniz geldiği zaman tuvalete yetişmek için aceleyle mi gidersiniz, idrar yaptıktan sonra idrar torbanızın boşalmadığını hisseder misiniz gibi soruların cevaplanması gereklidir” dedi.
TEDAVİ SÜRECİ
İdrar kaçırma tedavisi; idrar kaçırmanın tipine, ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlıdır. İdrar kaçırma ilgili olarak yaşam tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleri birinci basamak tedavi yöntemler olup idrar kaçırmayı ciddi bir şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir. Birinci basamak tedavilerden fayda görmeyen hastalara çoğu zaman ilaç tedavisi eklenir.