Neticelenen evlilikler açısından velayet altına alınan çocuğun velayet hakkı bulunmayan ve fakat kişisel ilişki hakkı olan ebeveyn ile görüşmesi açısından uygulamada sıkıntılar meydana gelmektedir. Ve söz konusu sıkıntılardan en fazla etkilenenler de hiç şüphesiz müşterek çocuklar olmaktadır. Çocuğun velayeti kendisinde olan anne ya da baba, adeta bunu bir koz haline dönüştürmekte ve kişisel ilişki tesis edilen zaman diliminde diğer ebeveyne zorluklar çıkardığı görülmektedir.
Çocuğunu belirtilen zaman diliminde görme hakkı bulunan anne ya da baba yaşanan zorlukları aşmak adına icra kanalına başvurmakta ve bu başvuru neticesinde bu yolla çocuğunu görme hakkını kullanma gayretine girmektedir. Söz konusu işlem açısından maddi ve manevi kayıpların olma durumu da apaçık ortadadır.
İcra kanalı ile çocuğunu görme yetkisini kullanan ebeveyn adeta bir alacaklı gibi diğer ebeveynin kapısına dayanmakta, söz konusu işlem esnasında görevli memurların yanında, olay çıkması halinde kolluk görevlileri devreye girmektedir. Bu işlem adeta çocuğu bir eşya ya da nesne haline sokmakta olup, travmatik vakıaların oluşmasına sebep olabilmektedir.
Son zamanlarda söz konusu hususa dair yaşanılan zorlukların aşılması adına, yurtdışında da uygulama konusu bulan düzenlemeler devreye sokulmuştur. Çocuk Koruma Kanununda yapılan değişiklik ile birlikte, mahkeme kararı yerine getirilmediğinde hak sahibi Adalet Bakanlığınca kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine başvuruda bulunabilecektir. Başvuruyu alan müdürlük, müdürlük tarafından tespit edilen gün ve saatte çocuğun teslim edilmesi için belirlenen yere getirilmesi hususunu tarafa bildirilecek; bildirimin yapılması halinde tutanak tutulacaktır. Kişiye ulaşım sağlanamaz ve bildirim yapılamazsa da tutanağa bu durumun yazılması gerekecektir. Yükümlülüğü yerine getirecek anne ya da babaya müdürlük ulaşamaz ya da ulaştığı vakit çocuğu getirmeyeceğini bildirir veya çocuğu belirlenen yere getirmez ise, yükümlüye çocuk “teslim emri” gönderilecektir.
Çocuk teslim edilmediği takdirde;çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafından alınarak diğer ebeveyne teslim edilecektir. Gerekli görülür ise kolluk birimlerinden yardım istenilebilecektir. Teslim edilen çocuk haklı bir sebep olmaksızın geri alınırsa; yeni bir hükme, teslim emrine gerek kalmaksızın müdürlük ya da gerekli görülür ise kolluk eşliğinde çocuk hak sahibine teslim edilecektir. Çocuk teslim mekanları, müdürlük tarafından belirlenecektir. Teslim işlemi adına valilik ve belediyeler tarafından araç tahsisi, sürücü görevlendirilmesi gerçekleştirilecektir. Çocuk teslimi hususunda zorluk çıkaran ilgili, kanun hükümlerine aykırı davranan kimseler hakkında disiplin hapsinin uygulanması müeyyidesi hususu da kanun kapsamında düzenlenmiştir.
Hukukumuzda ve güncel hayatta önemli bir yer tutan bu konuya ilişkin düzenleme son derece önemli olup, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi açısından da olumlu bir düzenleme olarak görülmektedir.
YORUMLAR