Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, piyasada karşı karşıya kalınan ilaç yokluğundan eczacıların sorumlu tutulmasına tepki gösterdi. Her yılbaşında yaşanan ilaç sıkıntısının bu sene ağustos ayından itibaren yaşandığını kaydeden Başkan Ceyhan; “Stokçu ithamını asla kabul etmiyoruz. Bize gelen ilaç fiyatları sabittir. Şimdi de satsak bir ay sonra da satsak arada bir fiyat farkı oluşmaz” dedi.
Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, Türk Eczacıları Birliği’nin 645 kalem ilacın piyasada olmadığını belirtmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde olduğu gibi Kütahya’da da yaşanan ilaç tedariği sıkıntısına ilişkin bilgiler veren Başkan Ceylan, ilaç yokluğundan eczacıların sorumlu tutulmasına tepki gösterdi.
“EN BASİT AĞRI KESİCİDE BİLE SIKINTI YAŞIYORUZ”
Piyasa ilaç sıkıntısını aslında her yıl ocak ayının ortasından başlayarak şubat ayının ortasına kadar yaşadıklarını kaydetti. Ancak geçtiğimiz yıllara oranla sıkıntının bu yıl daha erken başladığına dikkat çeken Başkan Ceyhun: “Ağustos ayından itibaren ilaç yokluğu ile karşı karşıyayız. Özellikle çocuk hastalarımızın tedavisinde kullanılan öksürük kesici şuruplar, balgam söktürücü şuruplar ve antibiyotik şuruplarda sıkıntı yaşıyoruz. Hatta halk arasında yaygın olarak kullanılan çok basit ağrı kesici şurupları bile tedarik etmede sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
“DENETİME HER ZAMAN AÇIĞIZ”
Eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusunun eczacılar olmadığına dikkat çeken Ceylan, stokçuluk ithamlarını asla kabul etmediklerini vurguladı. Çocuk reçetelerindeki ilaçlardan en az birinin mutlaka ellerinde olmadığını aktaran Ceylan, ildeki bütün eczacılarla iletişim halinde olduklarını ve ilaç hangi eczanede varsa temin edip reçeteyi tamamlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.
“DENETİME HER ZAMAN AÇIĞIZ”
Hiçbir eczacının hastaları mağdur etmek uğruna ellerinde ilaç stoklamayacağını belirten Ceylan şu ifadelere yer verdi: “Biz eczacılar olarak denetime her zaman açığız. Hiçbir eczanemiz elinde fazla ilaç stoğu yapmaz. Elinde olan ilacı hastaya ulaştırmamak, hastaya vermemek gibi bir durum olmaz. Çünkü bizim fiyatlarımız Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir ve sabittir. İlacı şimdi de versek bir ay sonra da versek arada bir fiyat farkı yok. Dolayısıyla eczanede fazla stok yapmanın da bir anlamı yok.” Başkan Ceylan, her yıl yaşanan ilaç sıkıntısının sebebini Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında yapılan zam görüşmeleri nedeniyle yaşandığını da sözlerine ekledi.