Milli eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimi canlandırmak ve sanayinin aranılan eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla devrim niteliğinde bir karar aldı. Yaş sınırı olmaksızın herkesin faydalanabileceği yeni modelde, devlet tarafından eğitim alan her öğrenciye ayda yaklaşık bin 400 lira ücret verilecek.
25 Aralık 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle “Meslekî Eğitim Merkezleri Programı” uygulamaya konuldu. Yaş sınırlamasının bulunmadığı yeni sistemde ortaokul mezunu herkes meslekî eğitim merkezinde eğitim alabilecek.
4 YIL OKUYAN USTA OLACAK
Yeni düzenleme kapsamında “Meslekî Eğitim Merkezleri”ne devam eden öğrenciler, haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda meslekî eğitim alacak. 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar “kalfa” dört yılın sonunda başarılı olanlar da “usta” olarak meslekî eğitim merkezlerinden mezun olacaklar. Bu öğrenciler, üç yıllık eğitim boyunca her ay asgarî ücretin üçte biri kadar ücret alacaktır. 3 yıllık eğitimin sonunda kalfalık belgesini alan öğrenciler ise asgari ücretin yarısı kadar ücret alacak. Şu anda mesleki eğitim merkezindeki her öğrenci yaklaşık bin 400 lira aylık ücret alacak. Kalfalar da yaklaşık 2 bin 125 lira ücret almış olacaklar.
İŞVERENİN YÜKÜ ORTADAN KALKTI
Yeni düzenlemeyle, işveren üzerindeki maddî yükün ortadan kaldırıldığını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit: “İşverenin 4 yıl boyunca sadece usta öğretici bulundurmasını, öğrencilerin meslekî becerilerinin geliştirilmesini sağlayacak adım atıldı. Böylelikle meslekî eğitim merkezleri cazip bir eğitim türü haline getirildi. İşveren, öğrenciyi mezun olduktan sonra da istihdam etmek isteyecek. Yüzde 88’ler civarında olan meslekî eğitim merkezlerindeki istihdam oranı daha da artırılmış olacak. İş gücü piyasasında artık ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ mazereti ortadan kaldırıldı. Çünkü meslekî eğitimde aradığı elemanı yetiştirmesiyle ilgili işverenin önünde hiçbir maddi yükümlülük kalmadı” diyerek Meslekî Eğitim Merkezlerine devam eden öğrencilerin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalı olacaklarını kaydetti.
KÜTAHYA’DA TOPLAM 33 KURUMDA EĞİTİM VERİLECEK
Hasan Başyiğit, il genelinde 5 meslekî eğitim merkezi ile 28 Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 33 kurumda Meslekî Eğitim Merkezi Programı’nın uygulanmaya başladığını açıkladı. Başyiğit: “Bu imkândan gençlerimizin faydalanması bizleri fazlasıyla mutlu edecektir. Yaş sınırının olmaması da bir avantaj. Ortaokul mezunu olan herkes ikamet ettiği adrese en yakın meslekî eğitim merkezine veya Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesine müracaat edebilecek. Meslekî Eğitim Merkezi Programı’na başlayarak kalfalık ve ustalık belgesini alan vatandaşlarımız hem lise diplomasına sahip olacak hem de alanında uzmanlaşmış olarak iş yeri açma tecrübesine, yetkisine ve hakkına sahip olacak” açıklamasında bulundu. Başyiğit herkesin bu fırsattan istifade etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.