Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine (KSBÜ) tahsis edilen eski belediye binasında, Rektörlük idari işler dışında, “Dil ve Konuşma Bozuklukları Uygulama ve Araştırma Merkezi” ile “Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi” de faaliyet gösterecek. KSBÜ Rektörü Kavuncu: “Giriş katını Engelsiz Yaşam Merkezi, 2. katı ise Konuşma ve Dil Bozuklukları Terapi Merkezi ve Sürekli Eğitim Merkezi olarak planladık. Geri kalan altı katta ise Rektörlük ve İdari Birimler yer alacak” dedi.
Konuyla ilgili Kütahya Valisi Ali Çelik ve KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu arasında ortak çalışma kapsamında protokol imzalandı. Protokol törenine KSBÜ’den Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cem Algın, Genel Sekreter Kutlu Önal, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Hüseyin Şen ve Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Tetik katıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak ve İl Özel İdaresi Emlak Müdürü Necati Derin de törende hazır bulundu.

VALİ ÇELİK: “1 MİLYON 500 BİN TL BÜTÇE AYRILDI”
Şehrin en işlek bölgesindeki işlevsiz binanın üniversitenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sağlık tesisi olarak yeniden yapılandırılacağını söyleyen Vali Ali Çelik, tıbbi cihaz ve diğer malzemelerin de İl Özel İdaresince alınacağını belirterek 1 milyon 500 bin TL bütçe ayrıldığını kaydetti.
“TÜRKİYE’NİN SAYILI İLİNDE VAR”
Türkiye’nin sayılı ilinde olan merkezin Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu öncülüğünde Kütahya’nın ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanacağını aktaran Vali Çelik, “Protokolümüzün hayırlı olmasını diliyor; Sayın Cumhurbaşkanımıza, Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza, Rektörümüze, İl Genel Meclisimize, İl Özel İdaremize ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.
KAVUNCU: “KURULDUĞUNDAN BU YANA GELİŞİM VE BÜYÜME İÇERİSİNDE”
KSBÜ’nün kurulduğundan bu yana sürekli gelişim ve büyüme içerisinde olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu: “Gelişme ve büyümeyi rakamlarla ifade etmek gerekirse; 2018’de 200 olan öğretim elemanı sayımız bugün 500’ü geçti, yine 110 olan idari personel sayımız son alımlarla birlikte 350’ye ulaştı. 2018 yılında 34 bin metrekare olan açık alanımız Dumlupınar Üniversitesi ile yapılan anlaşmalar ve Hazine tahsisleri ile 2022 yılında 29 kat artarak 973 bin metrekareye ulaştı. Tavşanlı ve Simav Sağlık Hizmetleri MYO’lar için tahsis edilen binalar, Ağız ve Diş Sağlığı için Belediyeden kiraladığımız eski hal binası ve eski belediye binasının kiralanması ile 29 bin metrekare olan kapalı alanımızı ise 48 bin metrekareye yükseltmiş olduk. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Kütahya Merkez ve Tavşanlı’da birer Meslek Yüksek Okulumuzu faaliyete geçirirken yeni açtığımız programlarla birlikte öğrenci sayımız 2800’den 4500’e yükselmiş oldu, bu artışlar önümüzdeki senelerde de devam edecek” ifadelerine yer verdi.
“ÇALIŞMALAR YAZ DÖNEMİNE KADAR BİTECEK”
Eski belediye binasının arsa-bina takası yöntemi ile Belediyeden İl Özel İdaresine devredildiğini aktaran Kavuncu: “Sonrasında ise binayı üniversite olarak İl Özel İdaresinden biz kiraladık, tadilat ve renovasyon çalışmalarımıza başladık. Çalışmaların yaz dönemine kadar bitmesini öngörüyoruz. Zemin katı market olarak kullanılan bina 5860 m2 kapalı alana sahip. Giriş katını (1. Kat) Engelsiz Yaşam Merkezi, 2. katı ise Konuşma ve Dil Bozuklukları Terapi Merkezi ve Sürekli Eğitim Merkezi olarak planladık. Geri kalan altı katta ise Rektörlük ve İdari Birimler yer alacak” şeklinde konuştu.
DİL, KONUŞMA, SES VE YUTMA BOZUKLUKLARINA YÖNELİK TEDAVİ
Rektör Kavuncu, Engelsiz Yaşam Merkezinde engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştıracak psikososyal destek, çeşitli hobisel uğraşlarla bedensel gelişimlerine katkı sağlanacağını söyledi. Burada ayrıca MS ve benzeri hasta grupları için eğitim ve destek hizmetlerinin de sunulacağını belirten Kavuncu: “Diğer bir açmayı planladığımız birim ise ülkemizde çok az ilde ve üniversitede bulunan Dil ve Konuşma Bozuklukları Uygulama ve Araştırma Merkezi. Alanında öğretim elemanı çok güç bulunan bu bölümle ilgili hocalarımızı temin ederek programı açmayı başardık, bu sene ilk öğrencilerimizi aldık. Bu merkezde doğumdan itibaren yaşamın herhangi bir evresinde dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları ile karşılaşan bireylerin bilimsel yöntemlerle terapi ve rehabilitasyonları yürütülecek. Değerlendirme ve tedavilerde bilgisayarlı ses analiz sistemleri, nazometre, videofloroskopi, konuşma ultrasonu, nöromüsküler elektrik stimülasyonu, dijital yutma cihazı, aerodinamik ses analiz cihazı gibi ileri teknolojik cihaz ve yöntemlerden yararlanacağız. Konuşma veya yutkunma sorunu çeken Serebral Palsi, Otizm, Down sendromu, hiperaktivite sendromu gibi rahatsızlığı olan çocukların yanı sıra kekemelik ya da diğer benzeri konuşma bozuklukları olanlar, dudak-damak yarığı olanlar, ayrıca bazı kulak burun boğaz ameliyatı geçirenler, beyin ve nörolojik hastalık neticesi konuşma yeteneği bozulanlara da burada hizmet verilecek” şeklinde konuştu.