Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ECZACILAR İFLASIN EŞİĞİNDE

Kütahya Eczacı Odası Başkanı

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, eczacıların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Ekonomik olarak zor durumda olduklarını söyleyen Başkan Ceylan, “Kütahya genelinde 170 eczanemiz var. Bu eczanelerimizin en az 4’te 1’nin kredi sarmalında olduğunu biliyoruz. Çektikleri krediyi başka bir krediyle ödüyorlar. Nefes alma anlamında bir müdahale olmazsa yılsonunu göremeyeceklerini düşünüyorum” dedi.

Yenilenmeyen ilaç fiyat kararnamesi, ilaç bulmakta yaşanan sıkıntılar, eczacıların yaşadığı ekonomik sıkıntılar… Eczacıların yaşadığı sıkıntılardan sadece birkaç tanesi. Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, eczacıların yaşadığı sıkıntıları Ekspres Gazetesi’ne anlatırken, sorunlarına biran önce çözüm bulunmasını istedi. “Ümidimizi kaybetmek istemiyoruz. Sorunlarımıza biran önce çözüm bekliyoruz” diyen Başkan Ceylan, Kütahya genelinde meslektaşlarının borçlarını ödeyemez halde olduğunu belirtti. Birçok sektörde bu zor dönemde iyileştirmeler yapıldığını ancak kendilerine herhangi bir yardımın yapılmadığını kaydeden Başkan Ceylan, “Biz eczacılar olarak sorunlarımızla baş başa kaldık. Biz aynı zamanda bir danışmanlık yapıyoruz. Artık baş başa kalmışlıktan çaresizlikten çıkmak istiyoruz. İstediğimiz her şeyin için de halk sağlığı olduğunu yine söylüyoruz. Her eczanemizin mali maddi durumlarını bilmek zor ancak bizim de tahminlerimiz var, kendilerinin söyledikleri var. Kütahya genelinde 170 eczanemiz var. Bu eczanelerimizin en az 4’te 1’nin kredi sarmalında olduğunu biliyoruz. Çektikleri krediyi başka bir krediyle ödüyorlar. Ama artık bunun döndürülebilir halden çıktığını, bu duruma bir müdahale olmazsa, bir nefes alma anlamında bir müdahale olmazsa yılsonunu göremeyeceklerini düşünüyoruz. Ne yaparlar devrederler, bırakırlar. Bu durumda halk sağlığına olumsuz yansımalar olur. Biz pandemi döneminde devletimiz ne derse yaptık. Pandemi döneminde kayıplarımız oldu ama geri durmadık. Ama şu zor durumda devletimizin yardım eline ihtiyacımız var, bunu bekliyoruz” dedi.

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ACİLEN GÜNCELLENMELİ”

 Sektörde en büyük sorunlarının ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi olduğunu belirten Başkan Ceylan, “2009 yılında güncellenen bir ilaç fiyat kararnamesi var, 13 yıldan bu yana güncellenmeyen bir kararname maalesef. İlaçlar her yıl zamlandığı için eczacılarımız da her sene karlılığından kaybetti. Maalesef eczacılarımız yüklerini taşıyamıyorlar, depolara borçlarını ödeyemez hale geldi. Kredi üstüne kredi çekiyorlar ve kredi sarmalına düşmüş durumdalar. Türkiye genelinde 30 bin eczacımızın 7 bin tanesi eğer söylediğimiz düzenlemeler yapılmazsa yılsonunda iflasla karşı karşıya kalacağını düşünüyoruz. Birçok eczane kira, burada personellerimiz çalışıyor, giderlerimiz artmış durumdu. Yüzde 70-80 enflasyondan bahsediliyor ancak vatandaşın hissettiği enflasyon daha fazla. İşin içinden çıkılmaz haldeyiz, acilen çözüm bekliyoruz. Ben çok merak ediyorum konuyla ilgili yetkili bakanlıklar eczanelerin tamamen iflas etmesini, halkın ilaç sağlığı açısından bozulmasını mı istiyorlar ki bunlar olduktan sonra mı çare üretecekler. Böyle olunca üreteceklerse bu çarelerin hiçbir anlamı yok” diye konuştu.

“BAZI İLAÇLAR MAALESEF BULUNAMIYOR”

Şubat ayında ilaçlara belli bir zam geldiğini hatırlatan Başkan Ceylan, ancak bu iyileştirme sonrası gelen zamlara dikkat çekti. İlaçlardaki Euro kurunun sabit olduğunu anlatan Başkan Ceylan, “İlaçlardaki Euro kuru 6,50’ye sabitlenmiş durumda. Güncel Euro kuru ile güncel fiyatların arasındaki makasın açılması nedeniyle ithalci firmalar Türkiye’ye sunmakta zorlanıyor. Etken madde alarak ülkemizde yapan firmalar madde temininde zorlanıyor. Bazı firmaların ise etken maddeden çok dış ambalaj fiyatlarının artmasından dolayı ambalaj ürün bulmakta zorlanıyor. Bu durumda eczane eczane dolaşan vatandaşların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bazı kritik ilaçlar hala bulunamıyor. Eczane depolarımızda ilaç bulunmuyor, eczanelerin stokları ise Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edildiği için elinde stok yapma imkanı yok. Bu ortama uygun şekilde şartların ilaç firmaları açısından değiştirilmesi ve Türkiye piyasasına sunulması gerekiyor. Böyle seyreder durumda kalırsak bir şey yapmazsak ilaç yokluğu artarak devam eder. Öngörü olarak söylemek istemiyoruz ama şartlar böyle devam ederse yılsonuna doğru daha şiddetli ve canımızı yakar şekilde ilaç bulamamayı yaşarız” ifadelerini kullandı.

“FİYAT FARKLARI VATANDAŞI İSYAN ETTİRİYOR”

Eczacılar olarak son dönemlerde fiyat farkları nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Başkan Ceylan şunları kaydetti: Son dönemlerde en çok karşılaştığımız konulardan birisi de reçetedeki ilaç fiyat farklarının, muayene katılım paylarının ve vatandaşın katılım paylarının artması nedeniyle vatandaşlar isyan etmesi. Bunların bir an önce düşürülmesi, bir dönem yaşandığı gibi tamamen sosyal güvenlik kurumu çatısı altında vatandaşın korunduğu, bütçesi açısından zorlanmadığı günlere ve politikalara dönmemiz lazım. Yapılan veya yapılmaya çalışılan şey halk sağlığı ve maliyeti açısından doğru değil. Biran önce düzenlemenin yapılması gerekiyor.