Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonomi yönetiminde ekim programı

Ekim ayı, ekonomi yönetimi açısından önemli gelişmelere sahne olacak. Türkiye’nin ekonomik verileri ve mali politikalarıyla ilgili programlar…

Ekim ayı, ekonomi yönetimi

Ekim ayı, ekonomi yönetimi açısından önemli gelişmelere sahne olacak. Türkiye’nin ekonomik verileri ve mali politikalarıyla ilgili açıklamalar, bu dönemde dikkat çekiyor.

Dış Ticaret ve İstatistikler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Ekim’de Ankara’da eylül ayı dış ticaret rakamlarını kamuoyuna duyuracak. Geçtiğimiz ay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek ihracatı olan 22 milyar 48 milyon dolar seviyesine ulaşıldı. Bu rakam, ekonominin dışa açılma çabalarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası ve Enflasyon Raporları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapacak. Bu sunumda, küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası hakkında önemli bilgiler vermesi bekleniyor. Aynı gün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Önceki aylarda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,47, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,68 artış göstermişti.

Finansal Yatırımlar ve İşsizlik Verileri

TÜİK, 8 Ekim’de eylül ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getirilerini açıklayacak. Tüketici fiyat endeksi ile indirgendiğinde en yüksek reel getiriyi külçe altın sağlamıştı. Ayrıca, 10 Ekim’de ağustos ayı iş gücü istatistikleri ve sanayi üretim endeksi de kamuoyuyla paylaşılacak. Türkiye’deki işsizlik oranı, temmuz ayında yüzde 8,8 olarak kaydedilmişti.

Ödemeler Dengesi ve Bütçe Sonuçları

Merkez Bankası, 11 Ekim’de ödemeler dengesi verilerini açıklayacak. Temmuz ayında, cari işlemler hesabında 566 milyon dolarlık fazla oluştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 15 Ekim’de eylül ayı merkezi yönetim bütçe sonuçlarını açıklayacak, bu da bütçe disiplininin ne durumda olduğunu gösterecek.

2025 Bütçe Hazırlıkları

Bakanlıkların ve diğer kurumların 2025 yılı bütçesine yönelik hazırlıkları yoğun bir şekilde sürüyor. 2025 merkezi yönetim bütçesi, ekim ayında TBMM’ye sunulacak. Bu süreçte bakanlık ve kurum bütçeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelenecek. Meclisin bütçe çalışmaları yıl sonuna kadar devam edecek.

Ekonomik Gelişmeler ve Merkez Bankası Raporları

TCMB Başkanı Karahan’ın, 8 Kasım’da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Bu raporda, piyasa aktörleri için önemli mesajlar verilmesi bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası, 29 Kasım’da Finansal İstikrar Raporu’nu paylaşacak ve Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair değerlendirmelerde bulunacak.