Bu yıl tüm dünyada her ülkede yaz kurak ve sıcak geçiyor. Pandemi sonrasında yaşanan en sıcak ayı idrak ediyoruz. Ağustos ayı geçmiş yıllardaki ağustos aylarına rahmet okutuyor. Piyasalar sıcak. İnsanlar sıcaklığın verdiği rehavetle yerine göre agresif davranıyor. Stres dolu günler geçiriyoruz. Aşure günleri başladı. Aslında 8 Ağustos günü, yani Muharrem Ayı’nın 10. günü yapılan aşure bu günü takip eden günlerde de yapılabiliyor. Ortalığı ısıtan bir diğer husus ise yaz kararnameleri. Emniyet, hâkim ve c. savcıları, mülki idare amirleriyle ilgili ardı ardına kararnameler çıktı. Son kararname 12 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararname ile 422 mülki idare amirinin görev yerleri değiştirildi. Bunlardan 329’u kaymakam. Bu arada vali yardımcısı olan kaymakamlarımız da var. Kütahya’nın en büyük ilçesi Tavşanlı, bugüne kadar görev yapmış 42. kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz’ı vali Yardımcısı olarak Çorum’a gönderiyor. Kendisine yeni görevinde başarılar diledim. Tavşanlılılar adına haklarını helal etmelerini istedim. Tavşanlılı da kendisine haklarını mutlaka helal edecektir. Tavşanlı, Cumhuriyet tarihinde 43. Kaymakamını ağırlamaya hazırlanıyor. Kütahya’nın trafik kodu da 43 olduğundan bunun bir tesadüf olmadığını ve bunda bir hayır olduğunu düşünüyorum.
Tavşanlı İlçesi ile ilgili ciddi verilere ulaştım. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan tasnif kodu (Meclis-i Vükela) dosya numarası 215, gömlek numarası 22 olan belgede 1919 yılında Tavşanlı ve komşumuz Emet’in kaza (ilçe) yapılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararına rastladım. Bu arada bir başka veride de: “Ankara hükümeti, 25 Mart 1921’de Tavşanlı’yı ilçe yapmıştır. İlk kaymakamı da Bursalı Kamil Bey’dir” yazıyor. Böylece merhum Tavşanlı’nın ilk Kaymakamı Bursalı Kamil Bey (soyadı kanunu çıkmadığı için soyadı bilinmiyor)’dir. Merhum kaymakamdan bugüne Tavşanlı’da Çorum Vali Yardımcılığına atanan Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz dâhil 42 kaymakam görev yapmış. Bunların içinde vali olarak görevine devam eden sadece üç kaymakamımız var. Bunlar; Sayın Numan Hatipoğlu (Halen Tokat Valisi), ilçenin 9. kaymakamı merhum Ali Akseven ve ilçenin 25. kaymakamı merhum Erdoğan İzgi. Bu arada Tavşanlı kaymakamlarından bir kısmı örneğin; merhum Salim Çankırı, Mehmet Fahri Can, merhum Ahmet Ülkü Onursal (Aktuğ), Hasan Hüseyin Yazlık, Cevdet Ekmekçi, İdris Kurtkaya, Şefik Aydın, Bekir Ergök, Hacı Osman Ebiloğlu, Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Erol Türkmen, Mehmet Suat İlhan, Yüksel Kara vali yardımcısı olarak hizmetlerini sürdürmüşlerdir. Yeni atanan Tavşanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz Bey de bu kervana katılmıştır. Vali Yardımcılığı (muavinliği) de kutsal bir görevdir. Sayın valilerimizin direktifleri doğrultusunda verilen görevleri ifa etmektedirler. Ben bu yazımda sadece Tavşanlı’da olan değişiklikten bahsettim.
Her sayın valinin, sayın kaymakamın ve vali yardımcısının ayrı ayrı hikâyeleri var. Ama her zaman kendilerinden şunu duymuşumdur. Bir yere atanan sayın vali, sayın kaymakam ve sayın vali yardımcısı çalıştıkları süre içinde yeni dostlar ediniyor, ayrıldıklarında üzülüyorlar. Gittikleri yeni yerlerde yeni dostlar buluyorlar. Ben birçok il ve ilçede görev yapmış sayın vali ve kaymakamların, vali yardımcılarının bu kadar dost, ahbap ve arkadaşı nasıl olup ta unutamadıklarına şaşırıyorum. Ben 12 Ağustos günü Tavşanlı’nın eski kaymakamlarından Erol Türkmen’i yaş günü münasebetiyle aradım. Kendisi bir süredir Kınık Kaymakamı olarak görev yapıyordu. Yaş gününü kutlarken, yaş haddinden emekli olmaya hazırlandığını öğrendim. Kendisine yeni yaşamında huzurlu, mutlu, sağlıklı günler diliyorum. Aliağa’ya yerleşecekmiş. Sayın Tokat Valisi Numan Hatipoğlu dâhil, birçok sayın kaymakamımızla, vali yardımcılarıyla telefonlaşıyoruz. Bu diyaloğu sürdürmeye devam edeceğim. Çünkü her biriyle birçok hikâyemiz, anılarımız var.
Sayın vali, kaymakam, hâkim, c. savcısı, genel müdürler ve daire başkanları, okul müdürü, birim müdürleri, tüm devlet dairelerinde çalışanlar gün gelir bir yerden bir başka yere atanırlar. “Sürüyü güden kurdu görür” atasözü ne güzeldir. Yani memursan bir gün atanacağını bileceksin. “Mahkeme kadıya mülk değildir” Atasözü de bir başka güzeldir. Yani devletin memuruysan bir gün oturduğun posttan, sandalyeden, koltuktan kalkacağını düşüneceksin. Makam koltukları da zaman içinde birçok yetkiliye. Sorumluya hizmet etmiştir. Her zaman, gidenler yolcu, makamlar hancıdır. Merhum hâkim babam ki sonra avukatlık yaptı, bize her zaman memurun bavulunun hazır olması gerektiğini söylerdi. Çünkü özellikle siyasi iradenin ne zaman ne yapacağını kimse kestiremez. Siyasi iradenin kararı demiri keser. Olmazı olur kılar.
Tavşanlı’nın yeni kaymakamı Sayın Hayrettin Baskın Bey’e ayrıca bir hoş geldiniz yazısı yazacağım. Birçok hemşerimin dilek ve temennilerine tercüman olacağım. Çünkü bu benim görevim. Ama anti parantez bir hususa değinmeden geçemem; sayın kaymakamımız Tavşanlı’ya, yani Allah’ın gizli bahçelerinden birine atanmıştır. Şanslıdır. Bunu zaman içinde fark edecek ve mutlu olacaklardır.