12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu için geri sayım sürüyor. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Altınsoy, bu yıl ki sempozyumun çok farklı olacağını söyledi. Altınsoy, “Müzik ve İklim temasıyla düzenlenecek sempozyuma 13 yabancı, 109 yerli bilim insanı bildiri sunacak. Türkiye’nin en büyük müzik sempozyumunu gerçekleştiriyoruz. Kütahya’nın tanıtımına büyük katkı sağlıyoruz” dedi.
12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu 9-12 Haziran tarihlerinde Kütahya’da düzenlenecek. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Musrafa Kemal Altınsoy ile sempozyum hakkında konuştuk. Sempozyum hakkında bilgiler veren Prof. Altınsoy, “Dünya müzik kültürü ve bilimine katkı sağlayan Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumları’nın 12’ncisi 9-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Kütahya’mızın en önemli müzik insanlarından Hisarlı Ahmet’in adıyla düzenlenen sempozyum her yıl farklı bir tema ile gerçekleştiriliyor. 2022 Yılı teması ise müzik ve iklim. Arjantin (1), Brezilya (1), Çin (2), İtalya (1), Kazakistan (1), Polonya (1), Rusya (5), Amerika Birleşik Devletleri (1) olmak üzere 13 yabancı, 109 yerli toplamda 122 bilim insanı bildiri sunacak. Bu yıl en çok hem yerli hem de yabancı başvurunun yapıldığı yıl olarak tarihe geçti. Sempozyum da her yıl olduğu gibi dört farklı müzik türünde de konserler yer alacak. Toplamda 29 konserin yer alacağı sempozyumda; klasik müzik, Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve popüler kültüre ait konserler izleyici ile buluşacak” dedi.
“SÖYLEŞİ, KONFERANS VE PANELLER OLACAK”
Sempozyum kapsamında atölye çalışmasının yer alacağını söyleyen Prof. Altınsoy, “Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı yapım Bölümü’nden Özgür Turan ve Ferhan Kızıltepe “Ses heykelleri” adlı projeleri ile sempozyumda farklı bir etkinlik gerçekleştirecekler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim görevlisi Hakan Yılmaz; “4 Element ve Müzik” başlıklı söyleşisini gerçekleştirecek. Hisarlı Ahmet, Ahmet Yakupoğlu ve Ahmet Uluçay “Doğanın Ruhu” teması altında ele alınacak. Sempozyum kapsamında üç panel yer alacak. Ban Jungrong, Hang Su ve Wan Zhongru “The Singer Controls Timbre to Adapt to The Climate Change Expressed in The Lyric” Marisa Fonterrada, Andrea Cohen ve Thiago Cury “Environmental Crises: Can Art Pinport Global Solitions?”Abdullah Akat, Akıj Oktav ve Ali Tan “Kemençe Yapımında Deneysel ve sayısal Modellemeye İlişkin Yaklaşımlar”. Alanında uzman bilim insanlarının 3 konferansı oldukça dikkat çekici Oksana Dobzhanskaya “Sound Landscapes of Artic” Aaron S. Allen “Global Ecomusicologies” İhsan Çiçek “Müzik ve İklim” üzerine konuşacak” diye konuştu.
“SANAT DEVLETSİZ, DEVLET SANATSIZ OLMAZ”
Eskişehir ve Kütahya Sosyal Bilimler liselerinin ortak bir panelde buluşacağını aktaran Prof. Altınsoy, “Sempozyum konserleri daha çok çocuk ve gençler için düşünüldü. Sanat devletsiz devlet sanatsız olmaz” diye düşünürüm. Devletimizin desteği ve gücü her daim yanımızda. Sayın valimiz, belediye başkanımız, üniversite rektörlerimiz, İl Milli Eğitim Müdürümüz ve çalışma arkadaşları, Kütahya Güzel Sanatlar Lisesi müdürümüz ve çalışma arkadaşları, İl Kültür ve Turizm müdürümüz ile Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz ve çalışma arkadaşları hep yanımızda oldular. Sağ olsunlar var olsunlar” diye konuştu. Tarih boyunca sanatı bir veya birkaç ailenin desteklediğini belirten Prof. Altınsoy, şunları kaydetti: İtalya’da Medici, Este, Sforza aileleri, Türkiye’de Eczacıbaşı, Sabancı, Koç, hemen yakınımızda İbrahim Alimoğlu. Sempozyuma bugüne kadar Tuncer Kırdar, Nihat Delen ve İsmet Çatık ana sponsorluğumuzu yaptılar. Nafi Güral Bey her zaman arar ve bir ihtiyacımız olup olmadığını sorar. Çok sağ olsunlar. Sayın İsmet Çatı son yıllarda daimi ana sponsorumuz oldu. Kırdar Koleji ve Rafet Kırdar, Başkent Müzikevi, Kaşi Çini Ahmet Özmutaf, İzge Yayıncılıkta sempozyuma büyük güç ve destek veriyorlar. Diğer sponsorlarımızı burada tek tek sayıp değerli vaktinizi almayayım. Ama her biri çok değerli ve önemli. Çok şaşıracağınız bir hususu dile getirmek isterim. Değerli büyüğümüz sayın Nihat Delen’in desteği ile bu yıl sempozyum kapsamında yapılacak her bir konserin hamisi oldu. Her bir konseri bir iş insanı sahiplendi. Bu bizim için büyük bir mutluluk ve güç. Sayın; Mustafa Erol, Mete Tetik, Mahmut Öztaş, Hüsnü Olçar, Sevim Güral, Harun Yurdagül, Fatih Alkış, Yalçın Can, İsmet Özotraç, Tolga Eski, Süleyman Maltaş sempozyum konserlerinde seyircilerimizin önünde teşekkür etmek istiyoruz.
“KÜTAHYA’NIN TANITIMINA DESTEK OLUYORUZ”
Türkiye’nin en büyük müzik sempozyumunu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Altınsoy, Kütahya ekonomisine de çok büyük bir katkı sağladıklarını belirtti. Prof. Altınsoy, “Çocuk ve gençler için kültürlenme ve kültürleşme fırsatı veriyor, onların destekliyoruz. Kütahya dünya genelinde tanıtımına destek oluyoruz. Kütahya’mızın binlerce yıllık kültürü ve tabii Hisarlı Ahmet sempozyuma büyük değer katıyor” dedi. Sempozyumun 2023’te Floransa’da gerçekleşmesinin planlandığını aktaran Prof. Altınsoy, “Dünya sanatının merkezi “Floronasa’dan” “Cherubini” konservatuvarından bir davet aldık. Bu her yönüyle çok önemli. Gelişmeleri Sempozyum web sitemizde görebilirsiniz. Cherubini Konservatuvarı Erasmus Koordinatörü Prof. De Lisi sempozyumda Kütahya’da misafirimiz olacak ve ikili protokolleri imzalayacağız” ifadelerini kullandı.